Gemeenten verhogen vooral rioolrecht en reinigingsheffing

De woonlasten gaan natuurlijk omhoog, maar het valt mee: gemiddeld 5,6%. Dat heeft een onderzoekscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht. We betalen vooral meer voor de stadsreiniging en riolering. De OZB gaat nauwelijks omhoog.  Rioolrecht steeg vorig jaar ook al met meer dan 12% en nu ging het weer flink omhoog: met bijna 11%.

In Zoetermeer was de stijging het grootst: 186%. Toch blijft daar het tarief het laagste van Nederland met 22,30 euro Utrecht is met 205,24 euro het duurst. Zoals je ziet zijn de verschillen tussen de gemeenten enorm. Dat geldt niet alleen voor de hoogte van het tarief. Het verschil zit ook in de manier waarop het berekend wordt. In de ene gemeente is het tarief gekoppeld aan de WOZ-waarde, in de andere aan de grootte van de gezinnen.

Nog niet zo lang geleden was de situatie nog veel schever en ondoorzichtiger. Overal gold een laag riooltarief; de gemeenten betaalde het beheer ervan grotendeels uit andere middelen. In 2007 kunnen bijna alle gemeenten het beheer en onderhoud van de riolering bekostigen uit rioolheffingen. Dat is tenminste duidelijk en geeft inzicht in de werkelijke kosten. En dat is wel nodig, want het Nederlandse rioleringsstelsel is een oud systeem. Het is jarenlang niet goed onderhouden, en bovendien wordt er tegenwoordig veel meer van geëist dan vroeger. Dat lijkt misschien niet zo heel erg.

Maar laat je fantasie even gaan en probeer je voor te stellen hoe het land eruit zou zien zonder goede riolering. Denk aan de vervuilde water en overgelopen straten, ratten, ziekte, stank… De middeleeuwen, zeg maar. De gesloten riolen zoals wij die nu kennen, hebben meer gedaan voor de volksgezondheid dan welke andere vinding dan ook.

Lees ook:Amsterdamse parkeertarieven slaan alles, ook in 2007
Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (2)
Lees ook:Natuurlijk, de ozb-tarieven gaan weer omhoog
Lees ook:Meer huurwoningen gebouwd dan beloofd!
Lees ook:Schrappen gebruikersdeel ozb is een sigaar uit eigen doos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>