Een tuinscherm is meer dan een schutting

27230De laatste jaren zijn we meer en meer de tuin als verlengstuk van onze woonkamer gaan gebruiken. Dientengevolge stellen we ook steeds hogere eisen aan de inrichting. Simpele tuinsets worden vervangen door comfortabele loungemeubelen en saaie schuttingen worden vervangen door fraaie tuinschermen. Tuinafscheidingen zijn in allerhande soorten materialen verkrijgbaar, waardoor het soms best nog moeilijk is een keuze te maken. Als je erover denkt om je tuin te omheinen, het terras aan het zicht te onttrekken of de tuin op te delen in zogenaamde tuinkamers, vraag je jezelf het beste eerst af wat je precies van het tuinscherm verwacht.

Stevigheid en functie

In eerste instantie zet je een tuinscherm natuurlijk ter behoud van je privacy. Wanneer je ligt te zonnen is het wel zo fijn dat je er niet bij na hoeft te denken hoe je ligt en als je zit te eten met vrienden of familie dat je niet steeds oog in oog komt met de buurman die je niet gevraagd had. Wat ook heel belangrijk is bij de keuze van een tuinscherm, is de stevigheid. Wil je er klimplanten overheen laten woekeren, plantenbakken aanhangen of dient de afscheiding ook meteen als windvanger, kies je het best voor een stevige constructie. Dat kan hout, een composiet of beton zijn, maar ook steenkorven en glazen tuinschermen zijn de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen.
Tuinschermen die meer een sierfunctie hebben kunnen lichter van uitvoering zijn. Deze schermen hoef je niet op een fundering te monteren of met zware grondankers vast te zetten. Sommige typen tuinafscheidingen kan je zelfs zwevend monteren, waardoor ook de wind er nog lekker onderdoor kan. Voor dergelijke tuinschermen zie je vaak dat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen, zoals bamboe, gevlochten twijgen of riet.

Het onderhoud

Een tuin die er altijd piekfijn uitziet en waar je nooit wat aan hoeft te doen. Dat willen we allemaal wel. Helaas is dat een utopie die voor de meesten niet weggelegd is of je moet in de mogelijkheid zijn het tuinonderhoud volledig uit te besteden. Desalniettemin zijn er zeer veel sfeervolle tuinschermen op de markt waar je vrijwel geen onderhoud aan hebt. Neem bijvoorbeeld de steenkorf. Afgezien van een keer per jaar ontmossen hoef je daar verder niets aan te doen. Hetzelfde geldt voor een afscheiding van houtcomposiet, beton of kunststof. Mensen die van het echte landleven houden en de voorkeur geven aan een nostalgische tuin, zweren altijd nog bij hout. Hout is een makkelijk te bewerken materiaal met een warme uitstraling. Het is echter ook zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Met een houten tuinscherm heb je een afscheiding die zowel functioneel als sfeervol is, maar daar moet je dan ook wel wat voor doen. Kijk voor de laatste trends in tuinschermen bij HomingXL.nl en zie wat er allemaal mogelijk is op het gebied van sfeervol buitenleven.

Geen reacties // Reageer