WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (2)

In februari 2009 valt hij weer op de mat, de WOZ-beschikking. En daar direct achteraan, of misschien zelfs wel in dezelfde envelop, de OZB-aanslag. Maar net alleen de OZB, ook de Waterschapsheffing en de Inkomstenbelasting zijn afhankelijk van de vastgestelde WOZ-waarde.

Wat betekent dat concreet? Als mijn WOZ-waarde 100.000 euro lager wordt, dan wordt de OZB volgens het tarief van Assen: 0,00106736 * 100000 = 106,75 lager. Daarnaast wordt het tarief voor het waterschap verlaagd met 46,03 euro, en de inkomstenbelasting vermindert mijn eigenwoningforfait met 100.000 * 0,55% = 550 euro.  Dat scheelt dus bij 50% belastingdruk in totaal meer dan 400 euro per jaar.

Per jaar? Ja, want het kan goed zijn dat je woning in een andere categorie geplaatst wordt naar aanleiding van je bezwaar. Dat komt omdat gemeenten alle woningen invoeren in een waarderingsdatabase, waarin wijk, vierkante meters en soort woning zijn opgenomen. Als een van de gegevens niet klopt, dan wordt je woning stelselmatig vergeleken met de verkeerde soort woningen. Leuk als het te laag is, erg vervelend als het te hoog is.

Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (1)
Lees ook:Dalende huizenprijs, dalende WOZ?
Lees ook:Gemeenten verhogen vooral rioolrecht en reinigingsheffing
Lees ook:Kadaster onderzoekt relatie WOZ-waarde en marktwaarde
Lees ook:Bezwaar maken tegen de WOZ? Dat kan, maar of het zin heeft…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>