Huisjesmelker van het jaar dankzij de overheid

Rood heeft, samen met de LsvB, Rotsvast uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Al jarenlang bemiddelt Rotsvast, ooit begonnen met een klein kantoortje in Utrecht, in kamers, onzelfstandige woonruimten en appartamenten in de particuliere sector. Een schimmige business, aan de randen van het huisvestingsbeleid.

Een lucratieve business ook. De kosten van de bemiddeling via Rotsvast beginnen met 40 euro inschrijfgeld (80 als je via meer dan 1 kantoor wilt) per jaar. Daarvoor krijg je uitsluitend advies. Als dat advies leidt tot de huur van een woonruimte, dan krijg je de volgende kosten volgens de bemiddelingsvoorwaarden:

1)Voor zelfstandige woonruimte, dat wil zeggen men heeft beschikking over een eigen keuken, douche en toilet, 1 maand huur (het maandelijks te betalen bedrag aan deverhuurder) excl. 19% BTW.
2) Voor onzelfstandige woonruimte, dat wil zeggen men moet keuken, douche en toilet delen met andere bewoners van het pand, 1 maand huur (het maandelijks te betalen bedrag aan de verhuurder) excl. 19% BTW.
3) Voor een kamer met eigen keuken 1 maand huur (het maandelijks te betalen bedrag aan de verhuurder) excl. 19% BTW

Dat is veel, maar nog geen oplichting. De 600 euro die Rood noemt bekeken: Bij een huur van 600 euro is dat dus 1 maand huur. Dan komen de kosten bij de verhuurder. Die vraagt 2 maanden borg, 1200 euro, plus de eerste maand huur, 600 euro. En ja, dan ben je dus 2400 euro kwijt in die maand. Maar dat hoort nu eenmaal bij het sluiten van zo’n overeenkomst.

Vervolgens heb je als huurder allerlei rechten. Je kunt je huisbaas voor de huurcommissie slepen als zijn prijs niet voldoet aan het puntensysteem. Die zal de verhuurder op de vingers tikken en de huurprijs aanpassen. Je kunt weigeren om gebruik te maken van een bemiddelingsbureau, of van zo’n dure verhuurder. Ga studeren in een stad waar de woningnood niet zo hoog is.

Oh, woningnood? Ja, die is er nog steeds. Beleidsmakers roepen al jaren dat de vraag naar studentenwoningen afneemt, maar intussen blijft het aanslepen van containerwoningen niet helpen. De voorraad woningwetwoningen van de corporaties wordt bewoont door het deel van het volk wat uit partijpolitiek oogpunt voor “verelendung” behoed moet worden, de studentenkamers zitten vol met starters die geen woning kunnen krijgen.

Hoog tijd dus om daar eens in te grijpen, maar het is electoraal gewoon geen interessante groep. Ze zijn na een paar jaar toch weer weg. Ze kunnen het wel lijen, straks krijgen ze toch een prima baan. Zo erg is het helemaal niet, ik krijg nooit klachten. En zelfs Rood en de LsvB maken zich er met een Jantje van Leien van af, door alleen een bemiddelaar aan te pakken, en niet de huisbaas zelf.

Want bemiddelen is een vrije business, waar de concurrentie haar werk kan doen. Kamernet werkt bijvoorbeeld ook prima, of een lokale makelaar. Maar alles blijft uiteindelijk draaien om het tekort aan woningen. Als er geen tekorten zouden zijn, dan werden er ook geen absurde prijzen gevraagd. Gemeenten zoals Utrecht en Amsterdam, die actief het opdelen van panden en het onderverhuren van kamers tegengaan in plaats van stimuleren, dat zijn voor mij nog steeds de grootste huisjesmelkers.

Lees ook:Amsterdamse en Utrechtse studenten betalen zich blauw aan huur
Lees ook:DirectWonen gooit het roer om: vanaf nu huren voor 15 euro!
Lees ook:Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro
Lees ook:Hoe duur is jouw waterschap?
Lees ook:Een hele Jamon Serrano uit Spanje

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Huisjesmelker van het jaar dankzij de overheid

 1. Michael

  Goed om een keer een tegenreactie te horen. Het is zo gemakkelijk om aan te geven dat bepaalde bureau’s te hoge kosten berekenen. Laat deze klagers dan zelf starten met een dergelijk bureau. Wat mij betreft mogen ze dan werken voor super lage tarieven.
  Succes!

  Groeten,

  Michael
  http://www.huur.nl

    /   Reply  / 
  1. fguhhfghq

   mensen zoals jij zijn precies wat deze wereld tot zo een verdorven plek maakt
   ikke ikke ikke en de rest kan stikken

   dus jij ook…… sterf

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>