Een hele Jamon Serrano uit Spanje

Is het al hip? Ik heb begrepen dat er in Amsterdam al een Spanjaard is die ze importeert. Zo’n hele ham inclusief de poot komt in Spanje al gauw op 100 euro, en dan heb je nog niet de beste.

Pata Negra de Bellota, oftewel zwartpootvarkentjesham waarvan de voeding uit eikels heeft bestaan kan wel 400 euro per achterpoot kosten. Voorpoten zijn goedkoper, omdat daar relatief meer bot aanzit.

Ik heb zelf een Jamon Bodega, van een gewoon varken dus. Dat kwam misschien wel in de vrachtwagen uit Nederland, voordat het 12 maanden heeft gehangen in een drooghuis in de Sierra. Want als het daar niet gehangen heeft, dan mag het geen “Serrano” heten.

In elk geval: geweldig voor op feestjes, er valt niet tegenaan te snijden. En de tip: koop een zalmfileermes bij de groothandel. Bij de messenwinkel wilden ze me 130 euro laten betalen voor zo’n mes, bij de Makro kwam het al goed voor 15 euro!

Lees ook:Maatregelen om je huis sneller te verkopen
Lees ook:Sending Animals van Seletti: meubels met humor!
Lees ook:Een tafelframe laten maken
Lees ook:Woondecoratiewinkels zijn allemaal hetzelfde
Lees ook:Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Een hele Jamon Serrano uit Spanje

 1. Maarten

  Inderdaad erg lekker zo’n Serranoham. Wel iets minder zacht van smaak dan een Parmaham. Staat ook leuk, zo’n houder met een poot erin waar je plakjes vanaf snijdt.
  Maar ook Serranoham van een voorpoot? Dan is het toch geen ham meer?! Volgens mij is een echte Serrano/ham alleen van de achterpoot/bil van een varken gemaakt.

    /   Reply  / 
  1. Rosa

   De voorpootham is de Paleta. De achterpootham is de Jamón. Gezien/geleerd op een Spaanse webwinkel, Spanjewinkel.nl. Lekker!!!

     /   Reply  / 
 2. Yvon

  Hè ja, lekker. Ik kreeg net een beetje trek.

    /   Reply  / 
 3. ada stolp

  De Serranoham kan zowel van de achterpoot als van de voorpoot (paleta) zijn. De voorpoot is wel goedkoper, ook mindere kwaliteit.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>