Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro

Het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden) heeft onderzoek gedaan naar de woonlasten in de grootste 36 gemeenten van ons land. Daar woont 37% van alle inwoners van Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat in deze gemeenten in elk geval de stijging van de woonlasten beperkt blijft tot gemiddeld 3,3%. Ook de macronorm voor de OZB, 6,11% voor 2009, wordt niet overschreden. De stijging van de OZB-opbrengsten is 3,86%. Dat is nog altijd flink hoger dan de inflatie, 2,5% in 2008.

In Alkmaar komt het gemiddelde bedrag uit op 474 Euro per huishouden, in Utrecht op 704 Euro. Dat is toch echt een flinke hap uit het netto besteedbare inkomen. Want: deze belasting komt bovenop de inkomstenbelasting, net als BTW. Waardoor het uiteindelijk, bji bijvoorbeeld 50% belastingdruk, bijna 1500 Euro bruto-inkomen kan vergen om de gemiddelde gemeentelijke heffing te voldoen.

Het COELO heeft berekend dat dit nog maar 18% vormt van de totale bijkomende woonlasten. Energie en water vormen de hoofdmoot met 40%, waterschapslasten sluiten de rij met 8%. Het eigenwoningforfait is 15%, dan blijft er nog 19% over vor verzekeringen en dergelijke. Met een totaalbedrag van (in Utrecht) 3911 Euro per jaar. Dat is dus 325 euro per maand naast de hypotheeklasten.

Die gemiddelde hypotheeklasten zullen uitkomen op ca. 5% van 200.000 Euro = ca 550 Euro netto bij 35% belastingdruk. Samen is dat dan 875 Euro netto per maand, wat een netto maandinkomen vergt van 2187,50 Euro per maand. Geen wonder dat er zoveel tweeverdieners zijn!

Lees ook:De Telegraaf zuigt op duim over woonlasten
Lees ook:Huizenbezitters betalen 3 procent meer ozb
Lees ook:Woningenverkoop in mei omhoog!
Lees ook:Steek je geld in een huis!
Lees ook:Gemeenten verhogen vooral rioolrecht en reinigingsheffing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>