Dalende huizenprijs, dalende WOZ?

Dit plaatje van de waardekillers met dank aan Remco Dijkstra, een fervent tegenstander van lokale belastingen.

De huidige waardedalingen in vraagprijzen op de woningmarkt zullen hem alvast gedeeltelijk gelijk geven: de inkomsten voor gemeenten zullen omlaag gaan voor zover het de OZB betreft, de huizenmarkt als WOZ-waardekiller.

De WOZ-waarde is door het rijk namelijk omschreven als: de prijs die iemand na normale onderhandelingen zou willen betalen voor het onroerend goed als het vrij van alle bezwarende rechten op de markt zou worden gebracht.

En dat is dus de transactieprijs die voor de meeste panden wordt betaald. Uitzonderingen zijn serviceflats en dergelijke, waar de WOZ-waarde veel hoger ligt dan de werkelijke prijs, omdat de maandelijkse kosten de koopprijs drukken, maar niet de WOZ.

Als de markt inzakt, en dat schijnt toch echt te gebeuren, dan kunnen we allemaal bezwaar maken tegen de komende waardevaststelling als die gebaseerd is op oudere transactiegegevens. De huidige waarde van mijn eigen huis zal al weer lager zijn (5% volgens de Volkskrant) dan een maand geleden.

En die 5% is al boven de drempel voor het toekennen van bezwaar. De dienst belastingen van de gemeente gaat het nog druk krijgen volgend jaar.

De inkomstenderving voor de gemeente hangt af van hun inschatting van de woningmarkt. Maar laten we er van uitgaan dat ze op gelijkblijvend hebben gerekend. Dan is een daling van 10% ook een gat van 10% in de belastinginkomsten.

Let dus op het lokale nieuws de komende maanden; een snelle OZB-tariefsverhoging zal er in veel gemeentes wel snel komen.

Lees ook:Bezwaar maken tegen de WOZ? Dat kan, maar of het zin heeft…
Lees ook:Hoe gewilder het huis, hoe hoger de WOZ en ozb. Natuurlijk!
Lees ook:Kadaster onderzoekt relatie WOZ-waarde en marktwaarde
Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (1)
Lees ook:WOZ waarde 2009 hoger dan verkoopprijs?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>