WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (1)

Bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-beschikking loont de moeite. Het blijkt dat gemeenten de waarde relatief vaak verkeeerd vaststellen en dat 50% van de bezwaarmakers gelijk krijgt.

Maar waar moet je op letten? Ten eerste op de manier waarop je bezwaar moet maken en de kosten daarvan. Je eigen kosten komen, behalve bij het opdraven voor een hoorzitting, niet voor vergoeding in aanmerking, steek er dus niet meer tijd in dan nodig.

Ten tweede, wat logisch lijkt is niet de leidraad in de procedure. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of het zonneklaar is dat je woning minder waard is, of dat je een taxatie of zelfs verkoop hebt waaruit blijkt dat het zo is, de enige manier om de procedure succesvol te laten zijn is aantonen dat de taxatie van de gemeente NIET klopt. Pas daarna mag je zelf aantonen wat de waarde WEL moet zijn.

De taxatie van de gemeente moet bijvoorbeeld volledig zijn, alle waardebepalende elementen van het object moeten er op staan. UMTS-mast vergeten? Onderhoudstoestand niet vermeld? Ligging van invloed? Dat kunnen zaken zijn die het pand doen verschillen van de referentiepanden, en daarom opgenomen hadden moeten worden.

De referentiepanden zelf moeten aan bepaalde vorowaarden voldoen. Maar pas op, de rechter zal in eerste instantie altijd aannemen dat de panden een goede referentiewaarde vertegenwoordigen, ook dit moet je aantonen. Als de verkoopdatum te ver af ligt van de waardepeildatum, of de getaxeerde waarde te veel afwijkt van die van je eigen pand, dan maak je een kans. Simpel drie andere woningen op tafel leggen werkt NIET.

De aanslagen komen er weer aan binnenkort, je hebt 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Dat mag ook pro forma, waarbij je aangeeft later met inhoudelijke argumenten te komen. Zorg voor ontvangstbevestigingen en bewaar alles met een datum erop!

Lees ook:Een handleiding voor het bezwaarschrift WOZ
Lees ook:Bezwaar maken tegen de WOZ? Dat kan, maar of het zin heeft…
Lees ook:Dalende huizenprijs, dalende WOZ?
Lees ook:NVM Voorzitter Hukker ziet de huizenmarkt stilvallen
Lees ook:WOZ: ligging is een waardebepalend element

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>