Bezwaar tegen bouwvergunning moeilijker

Let op, de regelgeving in Nederland wordt verder gestroomlijnd. En dat betekent dat het lastiger wordt voor de normale, niet juridisch onderlegde burger. Gelukkig biedt het weblog van Wieringa Advocaten enigszins uitkomst:

Met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is op 1 juli 2008 ook de Woningwet gewijzigd. In artikel 46 Woningwet is een koppeling gemaakt tussen de procedure van de bouwvergunning en de procedure van het bijbehorende planologische besluit (projectbesluit of ontheffing). De bouwvergunning moet worden voorbereid overeenkomstig de procedure die van toepassing is op de aanvraag voor ontheffing of projectbesluit. Dit betekent dat in de meeste gevallen de uniforme openbare voorbereidingsprocedure zal worden gevoerd. Afhankelijk van het planologische besluit kunnen eenieder (projectbesluit) dan wel belanghebbenden (ontheffing) een zienswijze indienen tegen het ontwerpbesluit. Alleen degenen die zienswijzen hebben ingediend kunnen nadien nog in beroep tegen het planologische besluit en de bouwvergunning. Als u geen zienswijzen heeft ingediend, staat u daarna buitenspel.

Wat betekent dat? Dat je dus niet genoeg doet als je wekelijks de meldingen van de gemeente napluist op bouwvergunningen die zijn verleend. Want je had al eerder een “zienswijze” moeten indienen. En anders? Pech gehad, die torenflat komt gewoon in je achtertuin.

Lees ook:BNA: Kabinet draaft door met afschaffen welstandscommissie
Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (1)
Lees ook:Flitswoningen: ook een mooi initiatief moet je goed regelen
Lees ook:Raad van State: Gemeente mag niet strenger zijn dan bouwbesluit
Lees ook:Huurders krijgen meer rechten bij sloop

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bezwaar tegen bouwvergunning moeilijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>