Raad van State: Gemeente mag niet strenger zijn dan bouwbesluit

In een uitspraak van de Raad van State van 24 september heeft zij korte metten gemaakt met de handelswijze van de gemeente Wageningen bij het afgeven van een gebruiksvergunning voor Swingcafe het Gat.

In het kort: Het cafe heeft een kelder, volgens de bouwvergunning passen daar 220 mensen in. De gemeente vond dat teveel, en beperkte dat in de gebruiksvergunning tot minder dan 100, tenzij de trappen naar beneden heel grondig aangepast zouden worden.

Niet eerlijk, vond Het Gat, de bouwvergunning was toch afgegeven?

En dat vond de Raad van State ook: als de wetgever de lagere overheden niet de bevoegdheid heeft gegeven om beperkende voorwaarden op te leggen, dan mogen die dat ook niet doen, althans niet uit hoofde van de brandveiligheid.

Want de leefbaarheid is bijvoorbeeld weer heel iets anders, en de gemeente Wageningen heeft een reputatie voor wat betreft het onbevoegd opleggen van regels.

Lees ook:Nieuw interieur Blauwdruck ter ere van ‘State of the Arts’ Zwolle
Lees ook:Bouwvergunningen minder grondig gecontroleerd
Lees ook:Flitswoningen: ook een mooi initiatief moet je goed regelen
Lees ook:Amsterdam werkt aan een imposante skyline
Lees ook:Bezwaar tegen bouwvergunning moeilijker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>