BNA: Kabinet draaft door met afschaffen welstandscommissie

De beroepsorganisatie van architecten, de BNA, geeft de minister onder uit de zak voor wat betreft de aanstaande wijziging van de woningwet. De welstandscommissie moet blijven!

Het klinkt in eerste instantie een beetje als preken voor eigen parochie, maar bij nader inzien hebben ze eigenlijk wel gelijk. Hoe werkt het nu? Na de vorige wijziging is de toetsing vereenvoudigd.

Dat heeft het toezicht ook gestroomlijnd, de welstandscommissie moet beter motiveren en kan niet meer " zomaar" iets weigeren.

Eerst komt er in het bericht van de BNA wat blabla over de kwaliteit van de bebouwde omgeving en dat architecten daar natuurlijk het beste in zijn. Maar dan de interessante punten: 

  • Afschaffen leidt ertoe dat elke gemeente op eigen wijze regelt en moet regelen hoe de welstandstoetsing plaats vindt. De huidige procedure wordt dan vervangen door 467 lokale verordeningen. Niet direct bevorderlijk voor uniformiteit en transparantie van wet-/regelgeving vindt de BNA. En het is bovendien een verzwaring van de administratieve lasten van het bedrijfsleven en van de overheid.
  • Afschaffen levert geen vermindering van regeldruk op bij de behandeling van bouwaanvragen. De regeldruk kan de gemeente veel beter en effectiever verlichten door juist meer gebruik te maken van de mogelijkheden die de welstandsnota biedt. Het gemeentebestuur kan in die nota aangeven voor welke gebieden zij een hoge ruimtelijke kwaliteit nastreeft en in welke gebieden welstandsvrij kan worden gebouwd. Dat voorkomt werkelijke regeldruk, omdat dan de toets alleen wordt afgeschaft waar de toets ook niet nodig is.
  • En in dat laatste zit de clou: gemeentebesturen willen te vaak een vinger in de pap hebben bij wat burgers bouwen, terwijl bijvoorbeeld in Almere aangetoond is dat er hele leuke wijken kunnen ontstaan zonder dat de kleur van de dakpannen van tevoren is vastgelegd.

    Lees ook:Den Haag wordt weer een beetje schoner
    Lees ook:CDA wil bouwen om de randstad heen
    Lees ook:Woonschepen verzetten zich tegen welstandsregels
    Lees ook:Gemeente helpt corporaties met tegengaan woonfraude
    Lees ook:Permanent wonen in een vakantiehuisje mag niet. Maar het gebeurt wel

    Geen reacties // Reageer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Naam

    Website

    Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>