Gemeentebelastingen drukken de huizenprijs

Want het zijn allemaal kosten die toe te rekenen vallen aan de huishoudpost "wonen"

En het budget voor wonen is niet heel erg flexibel. De woonquote ligt tussen de 23 en 37% afhankelijk van het inkomen. Dat is het percentage van het bruto inkomen dat je kunt gebruiken voor een hypotheek, en bepaalt dus de leencapaciteit.

Voor het gemiddelde gezinsinkomen ligt het percentage op iets boven de 30%. Wat betkent dat voor de hoogte van de maximale hypotheek?

Die zit ongeveer op 45.000 maal 30% = 13.500 euro aflossing en overige kosten per jaar. Bij een rentepercentage van 5% is dat dus 13.500 maal 20 ofwel 270.000 euro.

De gemiddelde huizenprijs in Nederland is rond de 250.000 euro, dus dat lijkt redelijk te kloppen bij de huidige rentestand.

Maar de kosten eromheen nemen wel enorm toe. De gemeentelijke belastingen zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens de Vereniging Eigen Huis wordt in meerdere gemeentes gemiddeld meer dan 1000 euro gevraagd. En dat staat dus gelijk aan 20000 euro extra lenen.

Het gevolg? Uiteindelijk zal de woonquote door de banken neerwaarts worden bijgesteld, en nemen de leencapaciteit en de gemiddelde huizenprijs dus af. Het is te hopen dat Bos de kredietkraan weet open te houden.

Lees ook:Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro
Lees ook:Woonlasten zijn dit jaar het hoogst in Heerlen
Lees ook:Gemiddelde huizenprijs van het Kadaster is lager dan die van de NVM
Lees ook:25 minuten enkele reis, is dat veel?
Lees ook:Dalende huizenprijs, dalende WOZ?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>