Gemiddelde huizenprijs van het Kadaster is lager dan die van de NVM

De huizenprijzen stijgen, dat mag geen nieuws meer heten. Iederéén weet dat de huizenprijzen stijgen. Maar ik meld het toch maar even. Daar gaatie: over heel 2006 zijn de huizenprijzen met 5,9% gestegen, naar een gemiddelde van 235.843 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Wat wel opvallend is: de gemiddelde huizenprijs volgens de makelaarsvereniging NVM was 241.000.

Een verschil van dik 5.000 euro. Dat zit hem in het feit dat het Kadaster alle transacties meetelt, en de NVM alleen die van leden (toch nog 67% van de markt, overigens). Zou je daaruit mogen concluderen dat: a. het Kadaster betrouwbaarder gegevens heeft en b. je via een NVM-makelaar gemiddeld een hogere prijs voor je huis krijgt en c. je dus beter een huis kan kopen dat niet via een NVM-makelaar op de markt is gebracht?

Lees ook:Steek je geld in een huis!
Lees ook:Huizenprijzen dalen?
Lees ook:Makelaarsvereniging NVM royeert lakse leden
Lees ook:Huizenprijzen stijgen
Lees ook:Stijgende huizenprijzen, ook in België

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gemiddelde huizenprijs van het Kadaster is lager dan die van de NVM

  1. Willem

    Het zit een beetje genuanceerder. Allereerst registreerd het kadaster leveringsdata en de nvm transactiedata. Dat geeft al een beetje verschillende cijfers. De meest belangrijkste afwijking tussen de cijfers van de NVM en die van het kadaster wordt echter veroorzaakt door de meegewaardeerde roerende zaken in de koopsom. Iedereen die wel eens een huis gekocht heeft weet dat binnen de overeengekomen koopsom een bedrag genoemd wordt voor de meeverkochte roerende zaken. De overeengekomen koopsom voor de woning wordt hierdoor voor de fiscus (een beetje) kunstmatig verlaagd waardoor er wat minder overdrachtsbelasting verschuldigd is (die is namenlijk alleen verschuldigd over de onroerende zaak). De NVM registreerd de overeengekomen koopsom als transactieprijs. Het kadaster verminderd dat bedrag met het genoemde bedrag voor de roerende zaken. Vandaar het verschil

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>