Vereniging Eigen Huis lucht hart

Mr. Marlies Pernot, algemeen directeur van de Vereniging Eigen Huis, lucht haar hart in het juninummer van het verenigingsblad. Zij beklaagt zich erover dat het kabinet het tot op heden niet nodig heeft gevonden met de vereniging van gedachten te wisselen over de vastgelopen woningmarkt. Dat is inderdaad heel vreemd, want we hebben het hier over een consumentenorganisatie voor (toekomstige) eigenwoningbezitters met maar liefst 677.596 leden. En het is ook nog eens een heel actieve club, die een prijsvraag had uitgeschreven om oplossingen te vinden voor de starters op de woningmarkt.Deze Herwijnenprijs, met 400 jonge inzenders, is gewonnen door student Michel de Vocht (23). Zijn plan 'van huur naar koop met korting' geeft huurders de kans om op termijn hun huurwoning te kopen met korting. Hoe langer ze huren, hoe groter de korting. Het sterke punt van zijn idee is dat de (sociale) verhuurder al ver van te voren aangeeft dat de zittende huurder zijn woning kan kopen. Daarnaast biedt de verhuurder deze koopmogelijkheid actief aan. Er zijn al woningcorporaties die soortgelijke kortingsregelingen toepassen. Deze verschillen in detail nog wel van het idee van De Vocht.
VEH-directeur Pernot heeft het bange vermoeden dat de woningmarkt de komende vier jaar op slot zit en blijft. Sinds 1974, het jaar dat de VEH werd opgericht, strijdt de organisatie tegen de machtsblokken van de bouwwereld, het notariaat, de banken en de politiek. "Er is sindsdien veel bereikt", zegt Pernot, "maar de politiek houdt de tanden op elkaar."    
 

 

Lees ook:Veel animo voor een regeringscommissie voor de woningmarkt
Lees ook:DirectWonen gooit het roer om: vanaf nu huren voor 15 euro!
Lees ook:Diefstal op de bouwplaats levert bouwers een aardig zakcentje op
Lees ook:Huurders krijgen meer rechten bij sloop
Lees ook:Eigen huis: ‘k.k.’ moet omlaag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>