Eigen huis: ‘k.k.’ moet omlaag

etalage makelaarDe Vereniging Eigen Huis ziet in de hoogte van de ‘kosten koper' een belangrijke oorzaak van de uitblijvende doorstroming in de woningmarkt. ‘K.k.', zoals het in de wandeling heet, is 10 % van de aankoopsom van een bestaande woning. Door de belangrijkste component, overdrachtsbelasting (6%), te verlagen zouden volgens de vereniging veel mensen over de drempel van een noodzakelijke of gewenste verhuizing stappen. En nu maar hopen dat het kabinet ook tot dit inzicht komt. Nu de 100 oriëntatiedagen voorbij zijn, verdringen de lobbyisten zich om hun belang naar voren te schuiven.  Per saldo worden de kosten van een lagere overdrachtsbelasting goeddeels gedekt door een groter aantal kooptransacties, rekent Eigen Huis voor. Bij de koop van een gemiddelde woning van 250.000 euro moet – naast de koopprijs en alle andere verhuis- en inrichtingskosten- circa 25.000 euro extra op tafel worden gelegd voor de ‘kosten koper'. Dit is evenveel als een fors netto jaarsalaris en dat bedrag gaat veel mensen te ver.
De kosten koper moeten omlaag, vindt een overgrote meerderheid van bijna 80% van de bevolking, alkdus Eigen Huis.
Het aantal koopwoningen steeg in de afgelopen 10 jaar van circa 3,3 naar 3,9 miljoen. Daarmee bestaat 56% van het nationale woningbestand uit koopwoningen. Het aantal verhuizingen in de koopsector bleef evenwel schommelen rond de 200.000 per jaar, terwijl dit aantal had moeten meegroeien naar ruim 230.000 verhuizingen.

Lees ook:Maatregelen om je huis sneller te verkopen
Lees ook:Preluderen op banksparen
Lees ook:Starters ontwikkelen eigen woning via collectief particulier opdrachtgeverschap
Lees ook:Hoe duur is jouw waterschap?
Lees ook:AFM veroorzaakt hoogstens meer persoonlijke leningen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eigen huis: ‘k.k.’ moet omlaag

  1. Tom Verbeek

    De 6% overdrachtsbelasting bestraft verhuizen met grofweg een half netto jaarinkomen. Het is vreemd dat de overheid verhuizen ontmoedigd met deze rare belasting. Verhuizen gebeurd om allerlei redenen, en een van die redenen is om dichter bij het werk te wonen en minder in de file te hoeven staan. De overdrachtsbelasting werpt echter een kunstmatige drempel op. Ik wil daarom zover gaan als te stellen dat de overdrachtsbelasting files in de hand werkt. Helaas hebben we nu een links kabinet, afschaffing van de overdrachtsbelasting zal deze kabinetsperiode niet gebeuren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>