Gemeenten bepalen OZB voortaan zelf

Gemeenten mogen met ingang van 1 januari 2008 zelf een limiet voor de onroerendezaakbelasting (OZB) bepalen. Dat hebben minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken, Staatssecretaris Bijleveld en de Vereniging Nederlandse Gemeenten afgesproken in een bestuursakkoord. Dit is natuurlijk een slechte zaak. In het verleden is gebleken dat gemeenten de OZB als een stoplap gebruiken voor tekorten in hun begroting.

 

Na twee jaar zal deze maatregel worden geëvalueerd. Het huidige systeem van limitering is gericht op individuele gemeenten en leidt als gevolg daarvan tot bestuurlijke en technische discussies, zo staat in het bestuursakkoord te lezen. VNG en het kabinet zijn het erover eens dat dit niet mag leiden tot een onevenredige stijging van de collectieve lastendruk. "In verband hiermee zal een macronorm worden ingesteld, de ontwikkeling van de lokale lasten zal worden gevolgd en zonodig onderwerp vormen van bestuurlijk overleg, waarna het rijk in geval van overschrijding van die macronorm kan ingrijpen via correctie van het volume van het gemeentefonds", staat letterlijk in het bestuursakkoord. Gezien de trage wijze waarop de ambtelijke molens draaien, valt hier het ergste te vrezen.  
De Vereniging Eigen Huis en ook de VVD hebben al ernstige bezwaren geuit tegen de aangekondigde wijziging.

Lees ook:Meer NHG Garanties leveren behoorlijk wat op
Lees ook:De Telegraaf zuigt op duim over woonlasten
Lees ook:Top 5 van WOZ-stijgers
Lees ook:De Randstad zou een status aparte moeten krijgen
Lees ook:Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>