Meer NHG Garanties leveren behoorlijk wat op

Geldverstrekkers zijn nogal achterdochtig de laatste tijd, en schuiven de risico’s af op anderen. Dat zal te maken hebben met teruglopende ratings van bureau’s als Moodys voor de waarde van bijvoorbeeld hypotheken. Wat dan handig is is als een andere partij, bijvoorbeeld gemeenten en rijksoverheid, garant staan voor de lening. En dat gebeurt bij de NHG, de Nationale Hypotheek Garantie.

Het begint ook uit de cijfers te blijken: 14% meer verstrekte garanties in het afgelopen jaar, bij 10% minder woningen. Een zeer grote relatieve stijging dus, en ook bij herfinanciering van de woning was het in 20.000 gevallen kennelijk aantrekkelijk om de extra premie te betalen.

Wat levert het op? De Nederlandse Vereniging van Gemeenten loopt weliswaar te hoop tegen een verhoging van de garantie, maar de werkelijkheid is dat het aantal gedwongen verkopen daalt, terwijl het aantal deelnemers groeit. 80.000 mensen hebben gemiddeld zo’n (200.000*0,4%) 800 euro ingelegd, terwijl er 927 woningen gedwongen verkocht zijn.

Laten we aannemen dat die woningen per stuk 50.000 euro verlies opleveren, dan is het te betalen bedrag dus iets meer dan 46 miljoen euro. De inleg is 64 miljoen euro, dus dat kan volgens mij prima uit. Die verhoging van de NHG zou ik dan ookdirect gaan doen als ik de gemeenten en het rijk was, dat is gewoonweg kassa, tenzij je natuurlijk een heeeel erg duur uitvoeringsapparaat nodig hebt.

De nota van de Commissie toekomst NHG is er in elk geval duidelijk over:

De Commissie heeft voor haar inzicht in de risico’s, een aantal actuariële berekeningen
laten opstellen. Uitgaande van de in de financiële en actuariële wereld gebruikelijke
risicotermen, is het Waarborgfonds Eigen Woningen solide van omvang en opbouw. De
Commissie heeft vastgesteld dat risico’s liggen binnen de marges zoals die ook door
andere vergelijkbare financiële instellingen worden gehanteerd en door
toezichthouders als aanvaardbaar worden geacht.
Rijk en gemeenten verschillen echter van opvatting over de mate waarin zij bereid zijn
de risico’s van aanspraken op de achtervang te dragen. Het Rijk vindt de risico’s op
aanspraken op de achtervang binnen voor haar aanvaardbare marges liggen. De VNG is
echter van mening dat deze marges voor de gemeenten te risicovol zijn.

Ze zijn bij de VNG zelfs zo achterdochtig tegenover actuarissen en gezond verstand, dat ze bereid zijn om de 50 miljoen euro eigen reserve van het waarborgfonds aan te wenden om het hele risico van het fonds bij het rijk neer te leggen. Nou ja, zo’n eigen reserve geeft eigenlijk toch al geen pas.

Lees ook:Waarborgfonds biedt mee op louche huizenveilingen
Lees ook:Het programma van Eberhard van der Laan
Lees ook:Mijlpaal/dieptepunt: 7 miljoenste woning
Lees ook:De Randstad zou een status aparte moeten krijgen
Lees ook:Europeanen kunnen geld besparen op electriciteit

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Meer NHG Garanties leveren behoorlijk wat op

  1. Martin van de Wardt-Olde Riekerink Auteur

   Je hebt gelijk, maar die komen niet allemaal voor rekening van de NHG. En we zitten nu op het niveau van 2 jaar geleden, dus niet opeens significant meer.

     /   Reply  / 
 1. Jeroen Guldemond

  Ik dacht altijd dat je met een NHG nooit met een restschuld achterblijft bij gedwongen verkoop. Nu hoorde ik laatst dat dat niet altijd zo is. Als het je eigen schuld is als je je huis moet verkopen dan helpt de NHG niet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>