Starters ontwikkelen eigen woning via collectief particulier opdrachtgeverschap

De gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten bieden starters de kans om via collectief particulier opdrachtgeverschap circa tien goedkope koopwoningen te bouwen aan het Dilleveld in de Doetinchemse wijk De Huet.

Het terrein was vroeger in gebruik als woonwagenkamp, maar ligt nu al enkele jaren braak. De grond is eigendom van de gemeente Doetinchem en Sité. De gemeente verkoopt haar deel van de grond aan Sité, zodat op deze locatie circa tien goedkope laagbouwwoningen voor starters kunnen worden gebouwd.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

De starterswoningen worden via collectief particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld. Sité verkoopt de kavels aan het collectief. Bij collectief particulier opdrachtgeverschap beslissen de toekomstige bewoners zelf over het ontwerp, de grootte, de indeling en afwerking van hun woning. Uiteraard binnen de gestelde randvoorwaarden en mogelijkheden van de locatie. De kopers bepalen daarmee zelf het uiteindelijke resultaat. Bovendien kan het in groepsverband bouwen van een eigen woning een aanzienlijke besparing op de bouwkosten opleveren, waardoor zelf bouwen ook voor mensen met een lager inkomen betaalbaar wordt. Ook ontstaat er al in een vroeg stadium een sterke sociale samenhang in de buurt, doordat de kopers veel met elkaar moeten overleggen en samenwerken.

Kopen met korting

Het project is bedoeld voor starters. Daarom biedt Sité de kavels aan in combinatie met de eigendomsvariant Koopgarant: normaal wordt bij Koopgarant de woning verkocht en de grond in erfpacht uitgegeven. Daardoor ligt de koopprijs lager dan de marktwaarde. Koopgarant maakt het kopen van een woning voor meer mensen financieel haalbaar. Sité heeft bovendien een terugkoopverplichting, waardoor de kopers meer zekerheid voor de toekomst hebben. Bij terugkoop wordt de eventuele winst of het verlies verdeeld tussen koper en Sité. De terugkoopgarantie biedt Sité de mogelijkheid de woningen ookop langere termijn beschikbaar te houden voor mensen met een lager inkomen. Planning In de komende maanden stellen de gemeente en Sité gezamenlijk de randvoorwaarden voor het stedenbouwkundig plan op. Op basis van deze randwaarden stelt de kopersvereniging het stedenbouwkundig plan op. Ook wordt de bestemmingsplanprocedure opgestart die nodig is om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Daarna start Sité met de werving van gemotiveerde starters voor dit project. De groep kopers gaat vervolgens onder begeleiding van een deskundig bureau aan de slag met de ontwikkeling van de woningen.

De ontwikkeling en realisatie van de woningen neemt circa drie jaar in beslag.

Lees ook:Almere opent kavelwinkel
Lees ook:Startproblemen op de woningmarkt? Bouw je eigen villa!
Lees ook:Het programma van Eberhard van der Laan
Lees ook:Almere: 1400 kavels voor particulieren
Lees ook:Met een briljant plan voor starters op de woningmarkt is goed geld te verdienen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>