AFM veroorzaakt hoogstens meer persoonlijke leningen

Door te roepen dat woningkopers niet meer mogen financieren dan 100 % van de waarde van hun woning met een hypotheek blaast de AFM de wind in de zeilen van de verstrekkers van persoonlijke leningen. Hoe het werkt?

Ik wil een huis kopen van 200 duizend euro. Dat kost me dan natuurlijk geen 200 duizend euro, maar 225 duizend euro, doordat er nog overdrachtsbelasting, te hoge makelaarskosten en kosten voor de kredietverstrekking overheenkomen. Die moet ik wel betalen omdat ik een huis wil kopen, maar tellen niet mee bij het bepalen van de waarde. Het is geld dat gewoon w’eg is. Een schande eigenlijk, belasting op bezit.

Maar goed, het moet wel betaald worden. Stel, ik verdien 50.000 euro bruto (of wij samen, maar dat maakt niet uit). Dan mag ik maximaal 4,5 keer dat bedrag lenen voor een huis. Dat zou dus precies genoeg ijn, maar dat mag niet vna de AFM. Daarvan mag ik maar 200 duizend lenen, wat ik dus doe. En de andere 25 duizend euro?

Daarvoor ga ik naar de Finata, DSB-bank of Postkrediet. Wel aftrekbaar, maar helaas niet tegen zulke gunstige tarieven. Ik beschik immers volgens de normen van de PL-kredietverstrekkers nog over voldoende terugbetaalvermogen om de lening te kunnen aangaan, er natuurlijk vanuitgaande dat ik geen andere leningen al had lopen.

En wie schiet daar iets mee op? Niet de huizenmarkt. Wel de hypotheekverstrekkers, die n=hun producten ingewikkelder kunnen maken. Ik zie het al voor me: ” Bij het verhogen van het gedeelte PL op uw hypotheekpakket krijgt u een lagere rente op het hypotheekgedeelte. En dus de belastingadviseurs.

En de politiek, die weer kan roepen dat er iets is gebeurd om de ” gewone burger”  tegen zichzelf in bescherming te nemen. Terwijl ze net zo goed de overdrachtsbelasting hadden kunnen aanpakken. Of, nog mooier, een sleutelbelasting voor huurcontracten hadden kunnen invoeren, iets wat iedereen ridicuul zou vinden, maar op hetzelfde neerkomt als overdrachtsbelasting.

Lees ook:Nu verhuizen of in 2016?
Lees ook:Hoe gewilder het huis, hoe hoger de WOZ en ozb. Natuurlijk!
Lees ook:Bezwaar maken tegen de WOZ? Dat kan, maar of het zin heeft…
Lees ook:“Gemiddelde huizenprijs” is een nogal relatief begrip
Lees ook:Beloofde land voor sommige huizenkopers ligt net over de grens

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “AFM veroorzaakt hoogstens meer persoonlijke leningen

 1. Yvon

  Helemaal mee eens. Maarre….bloggen op vakantie? Over overdrachtsbelasting? Hup! Gaat skiën! (Of après skiën voor mijn part.) Of wordt het zo langzamerhand tijd om thuis te komen? :)

    /   Reply  / 
 2. Mister Money

  Ik snap niet waar de AFM aan het doen is. Het wordt voor starters onmogelijk gemaakt om nog een huis te kopen.

    /   Reply  / 
 3. Leon

  Starters zijn helemaal niet beter af met zo ruim mogelijke financieringsmogelijkheden. Die drijven de huizenprijzen alleen maar verder op. En zoveel is 10% KK niet om te sparen, in principe staat dat gelijk aan de aflossing over 3 jaren (10% van 30 jr).
  Primair profiteren de huidige huizenbezitters er van. Want die steken dat extra geld in hun zak. Starters zijn niet gebaat bij tophypotheken, HRA, koopsubsidie en dergelijke marktverstorende invloeden. Zonder dat zouden huizen in Nederland, gelijk aan Belgie of Duitsland, 40% goedkoper zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>