Permanent wonen in een vakantiehuisje mag niet. Maar het gebeurt wel

Eens in de zo veel tijd duikt er een bericht over op: illegale bewoning van vakantiehuisjes. De een vindt het dé oplossing voor de woningnood, volgens de ander is het asociaal en oneerlijk ten op zichte van anderen. Feit is: het mág niet. Ander feit is: het wordt al jaren gedoogd door de betrokken gemeenten.

 

Nu gaat de gemeente Ooststellingwerf optreden. Ze hebben er een bedrag van €10.000 voor over om een en ander in kaart te brengen. Dus je mag ervan uitgaan dat ze het serieus menen. Mensen die in de vakantiehuisjes wonen, worden er vaak laaiend van. Ze wonen natuurlijk vaak prachtig, maar wat belangrijker is: soms al meer dan twintig jaar. Ik ben het met ze eens dat je dan eigenlijk niet meer kan maken het te verbieden.

Aan de andere kant: je koopt voor relatief weinig geld een vakantiehuisje en je betaalt veel minder belasting. Juist omdát het een vakantiehuisje is en de gemeente dus veel minder verplichtingen heeft om voor voorzieningen in de omgeving te zorgen. Plus: veel van de gebieden waar vakantiehuisjes staan, moeten het wat inkomsten betreft vooral hebben van toerisme. Vandaar dat die parken de bestemming ‘vakantiewoningen' hebben gekregen. Die moeten dan natuurlijk ook wel voor de verhuur beschikbaar zijn.

Grootste probleem? Dat het veel en veel te lang gedoogd is, volgens mij. Ik begrijp best dat de gemeenten ervan af willen, maar je kan niet 20 jaar de andere kant op kijken en dan ineens gaan handhaven.

Meer informatie vind je bij de Belangenvereniging Vrij Wonen.

 

Lees ook:Column: Wonen in een vakantiehuisje
Lees ook:Bouwvergunningen minder grondig gecontroleerd
Lees ook:Gemeenten verhogen vooral rioolrecht en reinigingsheffing
Lees ook:Een handleiding voor het bezwaarschrift WOZ
Lees ook:Woonwens: een traplift

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Permanent wonen in een vakantiehuisje mag niet. Maar het gebeurt wel

  1. Menno

    En wat dacht je van de vakantiegangers ervan vinden als de helft van hun vakantiepark permanent bewoond wordt? Volgens mij is dat de pest voro je vakantiegevoel

      /   Reply  / 
  2. Hans de V.

    Misschien de oplossing voor starters op de woningmarkt? Voor weinig geld een (meestal) kleiner huisje, maar meestal vrijstaand en lekker een beetje buiten… Blijkbaar kan er dus wel gebouwd worden voor minder dan 200.000 euro.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>