Een handleiding voor het bezwaarschrift WOZ

Ja, ik zal het ook maar doen. Aan de google-advertenties te zien zijn er genoeg mensen die het no-cure-no-pay willen doen, maar ik doe het gewoon zelf. En met een beetje werk kun jij dat ook. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in 10 stappen:

1: Verzamel de gegevens van de gemeente: beschikking + taxatierapport. Dat taxatierapport is bij ons online op te vragen, en anders moet de gemeente dat desgevraagd verstrekken.

2: Beoordeel wat er mis is aan het taxatierapport. Dat moet, want om een andere waarde vast te kunnen stellen, moet de rechter eerst oordelen dat het taxatierapport niet deugt. Doet hij dat niet, dan is alle andere argumentatie zinloos. Goede redenen zijn bijvoorbeeld: missende of foutieve gegevens, geen rekening gehouden met verschillen, onvergelijkbare referentiepanden gebruikt. De ligging van de referentiepanden wijkt af op een waardebepalende manier.

3: Bepaal wat de woning wél waard zou moeten zijn op de waardepeildatum (dat is dit jaar 1 januari 2008) Dit bedrag wordt het bedrag dat je gaat vragen om vast te stellen. Beargumenteer het met: referentiepanden, m2-prijzen, het maakt niet uit, als de rechter het maar redelijk zal gaan vinden. Bereken dan of het bezwaar toegewezen kán worden omdat het verschil groter is dan de Fierensmarge. Als het verschil te klein is wordt het bezwaar sowieso afgewezen.

4: Schrijf een brief zoals deze:

De vastgestelde waarde op 1-1-2008 bedraagt volgens de bijgevoegde beschikking €…. Bij verkoop op of rond die datum zou mijn huis dat bedrag beslist niet hebben opgebracht. Mijn woning is in het taxatierapport niet juist weergegeven:

– het is een ander soort woning

– het is minder groot of heeft een kleinere/geen garage of tuin

– de staat van onderhoud

– ik overlast heb van… (windmolens, honden, asociale buren, maakt niet uit als het maar waardeverminderend is)

– de wijk die minder geliefd is geworden door…

 

Bovendien is mijn woning niet vergelijkbaar met de genoemde referentiepanden omdat:

– het is een ander soort woning

– het is anders gelegen

– de staat van onderhoud van het referentiepand is anders

– de andere wijk waarin het referentipand ligt meer/minder geliefd is

 

 

 

Ik ben daarom van mening dat de WOZ-waarde niet meer dan €[bedrag]  zou moeten zijn en verzoek deze opnieuw vast te stellen. Tevens verzoek ik u om een vergoeding van de kosten overeenkomstig artikel 7.15 van de Algemene Wet Bestuursrecht. Indien u van plan bent mijn bezwaar geheel of gedeeltelijk af te wijzen, zou ik graag gehoord willen worden.

 

 

 

Hoogachtend,

 

*(Als je wilt kun je hier ook vragen om uitstel van betaling)

*(Een eigen taxatierapport is dus niet nodig, je moet alleen van de gemeente verlangen dat zij álle waardebepalende elementen meenemen in hun taxatie)

 

5: Wacht op de uitnodiging van de gemeente voor de hoorzitting. Als u gaat heeft u recht op verletkosten, de gemeente zal dus altijd proberen u van de hoorzitting af te laten zien. Dat doet u dus niet.

 

6: Ga naar de hoorzitting, en maak daar géén afspraken. Zet rustig uw kant uiteen, en luister eventueel naar de argumenten van de andere kant. Vraag om een gespreksverslag. U mag op dit moment nog nieuwe ideeen naar voren brengen, vraag eventueel om een inpandige opnamen, als dat voor het vaststellen van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud noodzakelijk is.

 

7: Wacht op de (gedeeltelijke) afwijzing. Uw huis zit in een modelmatige taxatiemolen, daar haalt een ambtenaar het niet graag uit. Hij of zij heeft zijn baas in de bezwaarcommissie overtuigd van het feit dat het echt op de juiste wijze gedaan is en dat de uitkomst niet anders kan zijn dan… Vuistregel: 80% van de bezwaren wordt door de gemeente afgewezen. Helaas houden veel eigenaren het dan voor gezien.

 

8: U niet, u weet dat 80% van de bezwaren die voor de rechtbank komen worden toegewezen. Dat is dus de volgende stap: betaal het griffierecht op tijd, u krijgt het weer terug. Bij de rechter mag u, maar ook de gemeente, opnieuw argumenten aandragen.

 

9: U krijgt een lagere WOZ-waarde. De belastingdienst en het waterschap horen automatisch op de hoogte gesteld te worden, mar dat moet dus gecontroleer worden.

 

10: U bewaart alle gegevens, want er is een grote kans dat u door de “modelmatige benadering”volgend jaar weer een foutieve vaststelling tegemoet kunt zien. Dan volstaat een proforma bezwaar met een kopie van het dossier van het voorgaande jaar vaak wel.

 

Een kleine waarschuwing: als e het zo zorgvuldig doet dan kan het dossier wel een dik worden: dat van mij was in 2006 200 pagina’s dik. Gelukkig kun je het tegenwoordig makkelijk scannen. Het heeft met wel meer dan 1000 euro opgeleverd, dus dat loonde de moeite!

Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (1)
Lees ook:WOZ: ligging is een waardebepalend element
Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (2)
Lees ook:Bezwaar maken tegen de WOZ? Dat kan, maar of het zin heeft…
Lees ook:Flitswoningen: ook een mooi initiatief moet je goed regelen

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Een handleiding voor het bezwaarschrift WOZ

 1. woz bezwaar

  Goede handleiding gaat heel veel tijd in zitten.

    /   Reply  / 
  1. Previcus

   Mooi overzicht met goede grieven voor bezwaar.
   Echter deze informatie is niet helemaal correct en up to date.

   Bespaar uzelf veel tijd en moeite en laat uw bezwaar (gratis!)indienen door de experts van Previcus.

     /   Reply  / 
   1. E. Bertu

    2 weken gekleden heb ik het inschrijfformulier ingevuld.
    afgelopen week heb ik de voicemail ingesproken met het dringende verzoek om mij terug te bellen ivm 6 weken termijn.
    Tot op heden geen reactie ontvangen en dat valt mij tegen gezien de positieve reacties om mij heen van uw organisatie.
    Gemiste kans.
    Ik heb nu zelf het bezwaar moeten indienen.
    U timmert aan de weg maar kan kennelijk de stroom van reacties niet aan.
    Met vriendelijke groet,

    Eric Bertu

      /   Reply  / 
 2. Ana

  Jammer dat er niet nauwkeurig genoeg wordt gekeken naar taal en spellings fouten, terwijl dit als voorbeeld (handleiding) moet gaan dienen. Ik ga nu ook aan de inhoud twijfelen.

    /   Reply  / 
 3. Mieke van Groningen

  Wat een werk zeg. Waarom zou je het zelf doen als je een gratis echt taxatierapport erbij krijgt via diverse woz adviseurs. En ook nog eens goed juridisch advies krijgt. Nee bezwaar laat je doen door een vak-man/vrouw. Zoiets als zelf je huis blussen als het in de fik staat. Je kan ook de brandweer bellen.

    /   Reply  / 
 4. Jaap

  Op http://woz-waarde.info kan je een goede handleiding vinden en tevens voorbeeld documenten om bezwaar te maken te de woz waarde.

    /   Reply  / 
 5. WOZ-specialisten

  Interessant artikel. Zeker vanaf 2014 kunt u – hopelijk – ook de WOZ-waarde van omliggende panden inzien. Dan kunt u mogelijk het gelijkheidsbeginsel toepassen bij uw WOZ-bezwaarschrift. mvg WOZ-specialisten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>