Geluidshinder van Schiphol is een communicatieprobleem

Mensen die in buurt van Schiphol wonen hebben meer last van de herrie dan omwonenden van andere soortgelijke vliegvelden bij bijvoorbeeld Londen en Parijs. Terwijl Schiphol, als je alleen decibellen telt, juist minder geluidshinder zou moeten geven dan die andere vliegvelden.

De oorzaak van al dat geklaag: gebrekkige communicatie. Dat concludeert het Ruimtelijk Planbureau (RPB) in een onlangs gepubliceerd rapport.

Tussen 1996 en 2005 is het aantal vluchten toegenomen en de geluidsproductie afgenomen. Dat zou zich moeten vertalen in minder klachten. Maar dat is niet het geval. Volgens het RPB is dat onder meer te wijten aan het handhavingspuntensysteem dat Schiphol hanteert. Geen mens dat er wat van begrijpt. Wat dat betreft begrijp ik de irritatie wel.

Toch heb ik vaak moeite met dat soort klachten. Niet van mensen die er al hun hele leven wonen, maar wel van mensen die er in de afgelopen jaren naartoe zijn vertrokken. Wat verwachtten ze toen ze daar gingen wonen? De huur en huizenprijzen liggen er niet voor niets zo veel lager dan gemiddeld. In bijvoorbeeld Zwanenburg en delen van Amstelveen kan je voor een prikkie een aardig pandje kopen. 

Bovendien: er is informatie in overvloed om een weloverwogen keus te kunnen maken. Eén keertje googlen op ‘Schiphol' en ‘overlast', en dit is het resultaat. En dit. Of anders dit.

Ik zou zeggen: ga er vooral wonen en geniet van de voordelen. Je zit onder de rook van Amsterdam, het is relatief goedkoop wonen en je staat zo in de terminal als je een verre reis hebt geboekt.

En neem de keerzijde op de koop toe. Je kunt niet alles hebben.

Lees ook:Achterstandswijken zijn niet beter af met meer hoger opgeleiden
Lees ook:Expositie Bibliotheek Amstelland – From Africa With Love
Lees ook:Amstelmeer – of Aalsveen – is al bijna een feit
Lees ook:Iedereen in Frankrijk krijgt een huis
Lees ook:Permanent wonen in een vakantiehuisje mag niet. Maar het gebeurt wel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>