Iedereen in Frankrijk krijgt een huis

In 2012, op zijn laatst, heeft iedereen in Frankrijk bij wet recht op een woning. En iedereen kan dat recht ook laten gelden: door het af te dwingen bij de rechter. Dat heeft premier de Villepin beloofd.

De Franse regering heeft moeten toegeven onder druk van actievoerende daklozen. Die bivakkeren nu al weken actie langs een kanaal in een van de chique wijken van Parijs. En via de Franse tv kan iedereen ervan meegenieten.

In Frankrijk leven 100.000 mensen op straat. In de vier grote steden van Nederland wordt het aantal geschat op 20.000, hoewel er ook veel hogere schattingen zijn. Voordat je denkt ‘goh, dat doen we dan best aardig’: ik heb het hier over Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in vergelijking met heel Frankrijk. En dan is het  ook nog eens zo dat in Nederland iets meer dan 16 miljoen mensen wonen, en in Frankrijk bijna 61 miljoen. 

Dus, wees vooral niet al te tevreden. Wij zouden zo’n wet ook wel kunnen gebruiken. Het enige andere Europese land dat het recht op wonen wettelijk geregeld heeft, is verrassend genoeg Schotland. 

 

Lees ook:Natte voeten in Zuid-Holland
Lees ook:Startsein campagne Den Haag Culturele Hoofdstad 2018
Lees ook:Blog Action Day is vandaag
Lees ook:Dertig maakt je buurt weer prettig?
Lees ook:Urban Flood Management, gewoon in Dordrecht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Iedereen in Frankrijk krijgt een huis

  1. van cassel

    Ben benieuwd hoe ze onderscheid gaan maken tussen de werkelijke doelgroep en profiteurs. Zouden er in Frankrijk ook net zoals in NL daklozen zijn die niet eens meer terug willen naar een leven met permanent dak boven je hoofd? Of is zijn die verhalen in de daklozenkranten meer ‘goedpraten’ van eigen situatie? Zie in NL nog niet zo snel een dergelijke wet komen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>