Zo maak je een moodboard – stappenplan!

Geïnspireerd door het boek Mooi Wonen, heb ik weer zin om mijn huis te veranderen. Dit keer beperkt tot één kamer. Het moet uniek worden, maar  hoe vind ik een sfeer, stijl en inrichting bij elkaar wat helemaal bij mij én bij elkaar past? Juist! Door het maken van een moodboard. Maar… hoe maak je eigenlijk een moodboard?

Wat is een moodboard?
Een moodboard is een verzameling beelden, eventueel verwerkt in een collage. Deze verzameling of collage geeft uiteindelijk een sfeerbeeld. Moodboard is ook letterlijk in het Nederlands een sfeerbord. Oftewel: een bord dat de sfeer uitstraalt. Overzichtelijk in één oogopslag, en dus veel effectiever dan een geschreven plan of idee.

Retro-style: scheuren maar!
Je kunt een moodboard maken op de ‘ouderwetse’ manier. In retro stijl dus. Dat doe je door een grote stapel tijdschriften, brochures en zelfs (reclame)folders te verzamelen. Of maak foto’s als je een interieur, stijl, meubelstuk of lichtinval tegenkomt dat je mooi vindt. Bijvoorbeeld onderweg, in de stad, in een restaurant of bij vrienden thuis.

Helemaal van nu: Pinterest!
Vind je meer inspiratie op internet? Gebruik dan Pinterest. Dat is een handige site, een soort online prikbord, waar je al je favoriete foto’s en beelden kunt verzamelen. Je kunt ze zelfs onderverdelen in verschillende mapjes (boards). Dus: een aparte moodboard voor je woonkamer, slaapkamer of werkkamer. En het mooiste: met één druk op de knop makkelijk te delen met vrienden en familie op social media.

Aan de slag
Keuze gemaakt voor papierwerk of online? Dan kun je aan de slag. Het idee achter een moodboard ter inspiratie is: ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’, maar het blijft een persoonlijk document, dus jij maakt zelf de regels. Wil jij je moodboard verduidelijken door een aantal geschreven woorden toe te voegen? Schrijf dan bijvoorbeeld ‘rood’ met een rode stift als kleurinspiratie naast een item waarvan je de stof zo mooi vind, maar de kleur niet.

Bron: http://pinterest.com/pin/160722280421904862/

Stap 1: verzamelen van afbeeldingen en foto’s
Ga op zoek naar verschillende beelden die je aanspreken. Dat kunnen foto’s zijn van meubels, accessoires, materialen, dessins of prints. Van details als een kastdeurknop tot een compleet sfeerbeeld van een interieur. Of misschien je favoriete familiefoto. Verzamel, scheur of  ‘pin’ om te beginnen álles wat je mooi vind. Wees hierbij niet te kieskeurig. Probeer nog niet voor één sfeer of stijl te kiezen, maar ga uit van alles wat je mooi vindt. Denk ook aan stof- en verfstaaltjes.

Bron: http://pinterest.com/pin/61220876154044760/

Stap 2: kies jouw persoonlijke sfeer
Als je een grote stapel knipsels hebt, of je hele pinboard op Pinterest vol staat, wordt het tijd om te kiezen. Bekijk alle foto’s en beelden nog eens goed. Gooi de plaatjes die je toch minder aanspreken weg. Let ook op de ruimte waar je het moodboard voor maakt. Een groot bureau kan prachtig zijn in een werkkamer, maar in de woonkamer misschien te veel ruimte innemen. Kijk goed welke elementen van een beeld je raken: is het de vorm? De kleur? Of misschien de gebruikte materialen? Na deze kies-sessie houd je een klein(er) aantal foto’s en beelden over. Met zo’n 10 tot 15 beelden kun je al een heel effectief moodboard maken. Er wordt vaak getipt om de sfeer, kleuren en vormen op elkaar aan te laten sluiten voor een harmonieus geheel, maar denk er aan dat het een persoonlijk interieur blijft. Jij bent de baas. Als jij stoere industriële meubels wilt combineren met romantische elementen, dat mag! Het is jouw huis.

Bron: http://pinterest.com/pin/24980972903346925/

Stap 3: afmaken & delen
Maak je een retro-style moodboard? Dan is het nu tijd om je plaatjes op papier of karton te plakken. Of op een whiteboard of prikbord te bevestigen. Nog een tip: met knopspelden kun je plaatjes aan het behang prikken. Bijvoorbeeld in de kamer die je wilt restylen. Maak een mooie schikking van je beeldmateriaal. Schuif er net zo lang mee tot je er een goed gevoel bij hebt. Plaats bijvoorbeeld het belangrijkste sfeer-element middenin en de rest er om heen. Of werk van boven naar beneden, bovenaan je blad een plaatje van een lamp, onderaan een plaatje van een vloer. Kijk ook even van een afstandje naar je collage, ben je tevreden? Plak de boel dan vast. Dit kan op elk formaat! Net wat jij praktisch vindt om je plannen te presenteren.

Ook bij Pinterest kun je nog het een en ander schuiven in de volgorde van je verzamelde beelden. Ben je klaar? Deel je board dan via social media met vrienden en familie, of met je huisgenoot… weet die ook meteen wat je van plan bent

Ook leuk: www.sampleboard.com

Lees ook:Een zelfgemaakte poster aan de muur
Lees ook:Baby kamer inspiratie
Lees ook:Kleuren kiezen, de tips!
Lees ook:Etsy’s Blue Monday
Lees ook:Sfeerbeeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>