Kleuren kiezen, de tips!

Je wilt eens iets anders? Verf één muur in je woonkamer en je krijgt een compleet andere sfeer in huis. Onlangs besloten wij om een muur te schilderen. De grote vraag was: welke kleur. Het moest passen bij de rest van de kamer, maar natuurlijk ook een compleet, nieuw en fris gevoel geven. Zo pakte ik het aan:

Tip 1: Inspiratie opdoen

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden kocht ik diverse woon tijdschriften en boeken. Ik ging langs bij vrienden en familie, en keek goed wat zij voor kleur op de muur hadden. Ik schreef ideeën op, maakte foto’s, scheurde plaatjes uit de bladen en gebruikte Pinterest als online moodboard.

Tip 2: Maak een moodboard

Ga uit van de vaste elementen in de kamer en maak daar een moodboard van. Zelf vroeg ik een kleurstaal aan van de kleur die op de andere muren zit, ik maakte foto’s van de opstelling in de kamer, van de kleuren van de bank, het vloerkleed en de salontafel. Dit alles verzamelde ik bij elkaar.

Tip 3: Gebruik grote kleurstalen

Bij diverse verfwinkels, bouwmarkt en online, zoals bij Flexa, kun je grote kleurstalen aanvragen. Zo kun je een A5 of zelfs A4 vel op de muur plakken die je wilt verven. Zo kun je goed zien of de kleur bij de totale kamer past.

Tip 4: Let op de lichtinval

Hoe mooi een kleur ook lijkt op de kleurstaal, plak hem dus altijd ook op de muur die je wilt verven. De lichtval in huis kan veel effect hebben op een kleur. Zo kan de kleur op de ene muur donkerder of lichter lijken dan op de andere.

Zelf heb ik uiteindelijk gekozen voor de kleur Nepal Puur Taupe van Flexa. Deze zomer gaan we de muur schilderen. Ik ben benieuwd hoe het eindresultaat wordt, maar dat het bij de kamer past, dat weet ik wel zeker!

Meer tips nodig? 

Kijk ook eens bij 101 woonideeën of kleurinspiratie.nl

Lees ook:Kleuren kiezen met de verfkleur-tool
Lees ook:Flexa’s kleur van 2015: Koper Oranje
Lees ook:Flexa’s kleur van 2014: Teal
Lees ook:Zo maak je een moodboard – stappenplan!
Lees ook:Gratis kleurstaaltjes Flexa Ikea Family

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>