Hoe gewilder het huis, hoe hoger de WOZ en ozb. Natuurlijk!

‘Grote verschillen tussen de gemeentelijke belastingen' kopte een van de regionale AD-dochters dit weekend. Uit onderzoek van de krant blijkt namelijk dat ‘de onroerende zaak belasting op veelgevraagde woningen meer dan gemiddeld is gestegen'. Tjonge. Wat een scoop.

Het was vast verder een heel nuttig onderzoek, maar voor die conclusie hadden ze ook mij even kunnen bellen. Of een willekeurig ander iemand die zich een beetje in de werking van de WOZ en ozb heeft verdiept. Die werking is als volgt: de ozb is gekoppeld aan de WOZ-waarde en de WOZ-waarde is op zijn beurt weer gekoppeld aan de marktwaarde. De waarde van een huis dat goed in de markt ligt, is hoger dan gemiddeld. En datzelfde geldt dus voor de WOZ-waarde en de ozb.

Je kan het belachelijk vinden dat de ozb op die manier wordt berekend en je kan de gemeente willekeur verwijten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Ieder zijn standpunt. Maar het feit dat je in een duurdere woning meer gemeentelijke belasting betaalt dan in een goedkopere zou geen verbazing mogen wekken. Het is in ieder geval geen nieuws. Valt me toch een beetje tegen van het AD; dat kunnen ze daar veel beter.

Lees ook:Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro
Lees ook:Bezwaar maken tegen de WOZ? Dat kan, maar of het zin heeft…
Lees ook:Woonlasten zijn dit jaar het hoogst in Heerlen
Lees ook:Gemeenten verhogen vooral rioolrecht en reinigingsheffing
Lees ook:WOZ waarde 2009 hoger dan verkoopprijs?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoe gewilder het huis, hoe hoger de WOZ en ozb. Natuurlijk!

  1. Jeanette

    Ons huis is (vorig jaar gekocht) 200.000 euro hoger in woz aangeslagen dan de waarde.Nou dat kan nooit he?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>