Hypotheekadviseurs verkopen veel te vaak praatjes en leugens, vindt de AFM

Banken, verzekeraars en tussenpersonen geven vaak verkeerd advies aan hun klanten. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten. En het gaat ook niet om een handjevol beunhazen, maar echt om tientallen procenten goed opgeleide hypotheekadviseurs. Schijnt.


Sinds januari is de Wet op het financieel toezicht aangescherpt, en de AFM is kennelijk aan het inventariseren hoe het staat met de naleving van de regels. Niet best, vinden ze dus. Het gevolg is, volgens onze financiële waakhond, dat veel mensen niet weten wat ze kopen en daardoor in de financiële problemen komen. 

 

Tja. Wat zal ik zeggen? Ik ben nooit zo onder de indruk van dit soort nieuws. Natuurlijk moeten hypotheekadviseurs opletten en goed advies geven en zich aan de regels houden en zo. Maar als je de regels aanscherpt, kun je er op rekenen dat er in de periode daarna eerst wat verwarring over is. Dat is altijd en overal zo als er regels veranderen. Als er over een halfjaar geen verbetering is, oke. Maar nu al piepen over de naleving? Mwoh… 

 

Bovendien, en ik geloof dat ik daarin vrijwel alleen sta, vind ik dat je van iemand  die zo'n grote financiële verplichting aangaat, mag verwachten dat hij zich daar zelf ook in verdiept. Alle informatie die je zou kunnen willen hebben, is op het internet te vinden. Echt. Inclusief vergelijkingen, kritische commentaren van deskundologen en praktijkervaringen van anderen. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen.

 

Als je een nieuwe breedbeeld-tv koopt, doe je daar toch ook extra moeite voor? Dan pluis je toch ook de gebruiksaanwijzing door tot je begrijpt hoe hij werkt? Het enige wezenlijke verschil bij een hypotheek is dat je de gebruiksaanwijzing dan al moet begrijpen vóór je de koop sluit. 

Lees ook:Wonen op het water, ja. Maar niet allemaal tegelijk!
Lees ook:Hoe gewilder het huis, hoe hoger de WOZ en ozb. Natuurlijk!
Lees ook:Welke Beheer neemt De Hypotheekshop over
Lees ook:Waalrese Rietveld-villa voorlopig gered van de sloop
Lees ook:Huis bouwen langs de startbaan ‘moet kunnen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>