Zeg zelf ook eens wat over de hypotheekrenteaftrek

Er worden door heel intelligente mensen heel tegenstrijdige dingen gezegd over de hypotheekrenteaftrek. Dat kan bijzonder verwarrend zijn. Zo verscheen er pas in het Financieel Dagblad een boeiend verhaal van een zeer deskundige mijnheer. En die kon prachtig beargumenteren waarom de stijgende huizenprijzen niet te wijten zijn aan de hypotheekrenteaftrek.

Ik heb een leuk appartementje in Amsterdam en was er toch altijd voorstander van dat de hypotheekrenteaftrek geleidelijk zou worden afgeschaft. Simpelweg omdat iemand met een economische achtergrond mij zo fraai kon voorrekenen hoe ongelijk verdeeld het allemaal was. En ik ben toch een beetje te links om dat goed te vinden. Maar sinds ik dat verhaal in het FD heb gelezen, dreig ik van mijn geloof te vallen. Het artikel maakt helder waarom het economisch niet logisch is als je ontvangen rentes wel moet bijtellen en betaalde rentes niet mag aftrekken. Schiet daar maar eens een gat in.

En waarom stijgen de huizenprijzen dan zo hard? Wat het aanbod betreft gaat het om een ongunstig bouwklimaat, en wat de vraag betreft om internationale ontwikkelingen en het alsmaar toenemende gespaarde vermogen van de gemiddelde Nederlander. Dusss… Complexe kost. Maar het geeft wel nieuwe inzichten.

Het artikel is ook te vinden op deze site van Vereniging Eigen Huis. Hier worden alle intelligente commentaren over de hypotheekrenteaftrek verzameld. Dat is handig voor wie wil proberen het overzicht te bewaren of inzicht te krijgen.
Op het bijbehorende forum kan je zelf ook nog wat intelligents zeggen. Maar je kunt ook domweg roepen dat ‘het belachelijk is wat de hoge heren in Den Haag allemaal bedenken om het de kleine man zuur te maken'. Dat doet het ook altijd goed.

Lees ook:In Engeland is de hypotheekrenteaftrek al lang afgeschaft
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek moet verdwijnen
Lees ook:Gemiddelde huizenprijs van het Kadaster is lager dan die van de NVM
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek: van breekpunt naar bespreekpunt
Lees ook:Vind maar eens een betaalbaar huis in 2007

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>