Hypotheekrenteaftrek moet verdwijnen

Het is met verdriet in mijn schrift, maar ik ben er nu toch echt van overtuigd dat het moet gaan gebeuren. De hypotheekrenteaftrek heeft haar langste tijd gehad.

JPB heeft natuurlijk net gezegd dat dat “not on my watch” zou zijn, maar dat doet niets af aan het feit dat het toch gaat gebeuren; we moeten allemaal meer gaan betalen voor een eigen huis.

Sinds 1914 mogen we in Nederland al in de een of andere vorm de betaalde rente aftrekken van de belasting, en daarin zijn we redelijk uniek.  Alleen in de Verenigde Staten bestaat een vergelijkbaar systeem, maar daar zijn de bedragen veel lager. En waarom? Omdat de belasting ook veel lager is.

En daar zit ‘m natuurlijk ook de kneep. Onze belastintarieven zullen omlaag moeten als we de “hearts en minds” van de buitenlandse investeerders willen blijven bezetten. Investeren in een land met een te hoog belastingtarief is niet aantrekkelij, omdat de benodigde kenniswerkers dan te weinig overhouden.

En dat denk ik ook wel eens als ik naar de belastingdruk kijk op mijn eigen aangifte. De oplossing van onze regelmeesters? Meer kosten in regelingen, en minder in de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt verlaagd (en daarmee ook de hypotheekrenteaftrek) en de regelingen scheppen weer een heel nieuwe werkelijkheid.

Het wordt dus tijd voor een woonlastentoeslag. Uiteraard uit te voeren door de belastingdienst, volgens hetzelfde principe van de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag. Daar is uiteindelijk natuurlijk iedereen bij gebaat.

Naar het buitenland toe kunnen we zeggen dat die abnormale hypotheekrenteaftrek is verdwenen, intern politiek is de doelstelling van de belastingvereenvoudiging gehaald. De mensen krijgen dezelfde bedragen op hun rekening. En er zijn weer wat extra ambtenaren aan een baan geholpen in Apeldoorn.

En daarna kan dan langzaam de kraan dichtgedraaid worden…

Lees ook:WOZ en OZB: bezwaar loont de moeite (2)
Lees ook:Zeg zelf ook eens wat over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek speelt een rol bij coalitiebesprekingen
Lees ook:Nog één keertje dan: Rutte over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek: van breekpunt naar bespreekpunt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>