Wie doet het licht uit?

Led koplamp Audi R8

Led koplamp Audi R8

Ik krijg net via Exelcom, een van de Hagse Lobbyboys, een vlugschrift van Lemnis Lighting binnen, een fabrikant van LED-lampen, met name de Pharos. Het is niet waar! Dat is wat ze roepen. En:

Ruim 19% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt voor verlichting. De gloeilamp is naast de zon al meer dan honderd jaar onze belangrijkste lichtbron, maar verspilt daarbij 98% van de benodigde energie. De ouderwetse gloeilamp is daarmee hét symbool van verspilling. Sinds 2005 heeft Lemnis Lighting met urgentie gewerkt aan een nieuwe duurzame lichtbron. Deze nieuwe lichtbron bespaart 90% energie, gaat 25 jaar mee, bevat geen toxische stoffen en heeft een hoge kwaliteit lichtbeleving.

Daar valt nog wel wat op af te dingen. Het onderzoek van VSL zegt:

De resultaten van de LED lamp metingen zijn verrassend. Zoals van de LED technologie mag worden verwacht is de efficacy hoog; het aantal lumen per Watt is vergelijkbaar met die van huidige spaarlampen. Echter de lichtopbrengst, een eigenschap waarvoor de lamp wordt aangeschaft, is in vergelijk tot de gloeilamp op de verpakking erg laag. Typisch is er een afwijking van ongeveer een factor 4 geconstateerd; de lichtopbrengst is in werkelijkheid ongeveer 25% van die van de vermelde gloeilamp.

We worden dus gewoon getruukt: koop een 25 Watt peertje in plaats van een 100 Watt peertje en je bespaart 75%! Zo kan ik het ook, 90% besparen. In werkelijkheid is de LEDlamp net zo zuinig als een spaarlamp. En of hij langer meegaat weet niemand, want niemand heeft zo’n lamp nog 25 jaar achtereen laten branden.

Lees ook:Ledlamp: meten is weten
Lees ook:Looksoflat van Ingo Maurer
Lees ook:LEDs change the world
Lees ook:Verlichting trends 2010
Lees ook:Verbatim-ledlampen: beter licht en meer kleur dan halogeen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>