Verlichting trends 2010

Ook de verlichting kent zo zijn eigen trends. Het is helaas vaak een beetje het ondergeschoven kindje in het interieur, maar goede verlichting kan een interieur maken of breken. We gaan weer richting de donkere dagen en lange avonden. Dan is het extra belangrijk om de ruimte goed verlicht te hebben. Hier wat trends op verlichtingsgebied.

Gloeilamp vs ledlamp

De gloeilampen verdwijnen langzamerhand en hier komen verschillende soorten lichtbronnen voor in de plaats. Ten eerste heb je halogeenlampen met xenongas. Deze zien er uit als een ouderwets peertje, maar dan met een halogeenlampje erin. Daarnaast heb je natuurlijk de Led lampen. Op dit moment geven de meeste nog een beetje blauw en koel licht, maar daar komt geleidelijk verandering in. Philips denkt dat de komst van de led lampen een einde betekend voor het armatuur. Omdat een led lamp bijna een mensenleven mee gaat en dus niet verwisseld hoeft te worden, kan verlichting overal in geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld in constructies van woningen en plafonds.

Kleuren en materialen

Verder zie je steeds meer zwarte lampen in de collecties van verschillende fabrikanten verschijnen. Zo heeft artemide de tolomeo in het zwart in de collectie opgenomen en de mega tolomeo als limited edition uitgebracht, deze zijn te koop bij een paar geselecteerde verkooppunten. Ook de Lotek lamp van Hollands Licht is nu in het zwart te koop. Naast de zwarte trend zie je ook in de verlichtingswereld steeds meer eco design. Een voorbeeld hiervan is de Arba lamp van Belux. Deze collectie lampen (hanglamp, vloerlamp en tafellamp) is gemaakt van ecologische materialen. Het edsoornhout dat gebruikt wordt voor de lamp komt uit de buurt van de fabriek en heeft natuurlijk een FSC label. Verder zit er een energiezuinige fluorescentielamp in.

Bronnen:

www.philips.nl

 

Lees ook:Looksoflat van Ingo Maurer
Lees ook:Verlichting: back to nature
Lees ook:Philips presenteert design badkamerverlichting
Lees ook:Alle mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting voor u op een rijtje
Lees ook:Luminous Carpets van Philips & Desso

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Verlichting trends 2010

  1. Ralph

    De Arba is bovendien van duurzaam hout gemaakt; gekweekt en gekapt in de buurt van de fabrieken!

      /   Reply  / 
  2. Auping Royal

    Toch kon de gloeilamp je nog even bezig houden. Als hij kapot was, toch nog proberen het draadje weer op de juiste plek te krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>