Gemeente helpt corporaties met tegengaan woonfraude

De gemeente en woningcorporaties de Alliantie, Portaal en Omnia Wonen gaan meer doen om woonfraude in Amersfoort op te sporen en te bestrijden. Door een vergelijking van de bestanden uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Amersfoort en die van de woningcorporaties, kan woonfraude effectiever bestreden worden.

Woonfraude bij sociale huurwoningen ontstaat wanneer een woning niet volgens afspraak wordt gebruikt. Bijvoorbeeld doordat een huurwoning in zijn geheel of gedeeltelijk onrechtmatig wordt onderverhuurd.

Om woonfraude zichtbaar te maken, is het belangrijk om huurdersgegevens van woningcorporaties te vergelijken met persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie. De gemeente mag deze gegevens verstrekken aan woningcorporaties. Wel moet de privacy van inwoners gegarandeerd zijn. Daarom is een convenant met daarin de spelregels opgesteld. Mede dankzij dit convenant kunnen corporaties sneller zien wie er op een bepaald adres staat ingeschreven. Door de gegevens te vergelijken, wordt duidelijk welke woningen onrechtmatig worden bewoond en kan hiertegen worden opgetreden.

Het tegengaan van onrechtmatige bewoning van sociale huurwoningen moet bijdragen aan het bevorderen van doorstroming van huurwoningen.

Bericht van: gemeente Amersfoort.

Lees ook:Blok wil commerciële activiteiten woningcorporaties aan banden leggen
Lees ook:Illegale onderverhuur wordt echt afgestraft
Lees ook:Sociale huurwoningen moeten verkocht worden
Lees ook:Valeriusstraat 1 G, 3122 AM Schiedam
Lees ook:Grunobuurt in Groningen op de schop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>