Komkommertijd: Blaricum duurste voor huizenkoper

BlaricumHet is komkommertijd,  de bouw en het grootste deel van Nederland zijn met vakantie. Een ideaal moment om een flauw bericht de wereld in te sturen: Blaricum is de duurste gemeente van Nederland als je een woning wilt kopen. Dat is echt geen nieuws. De gemeentes Bloemendaal, Wassenaar, Laren en Blaricum wisselen al jarenlang stuivertje. De club die dit bekendmaakt, Dimo.nl ziet hiermee zijn kans schoon om wat aan promotie te doen, want het ANP en alle nieuwsmedia nemen het klakkeloos over. En zelfs wonen.blog besteedt er aandacht aan.

 

Maar eigenlijk wil Dimo.nl vooral naar voren brengen dat deze site groter is dan Funda van de NVM-makelaars. Funda brengt ook namelijk regelmatig dit soort cijfers naar buiten en Dimo kat dat in het openbaar lekker af. Dimo leunt op de gegevens van het Kadaster. Het is eigenlijk voer voor statistici, want voor een representative steekproef zal een wat kleiner aantal verkopen waarschijnlijk dezelfde uitslag geven. En hoe actueel zijn de cijfers van het Kadaster eigenlijk? Kortom, het is allemaal een beetje flauwekul, want wat heb je aan deze wetenschap.
Voor de liefhebbers is hier het hele (snoevende) persbericht van Dimo:
Van alle Nederlandse gemeenten is Blaricum in de 1 helft van het jaar de duurste gemeente om een woning te kopen. Dit blijkt uit representatief marktonderzoek van DIMO.nl, de grootste onafhankelijke woonsite van Nederland, in samenwerking met het Kadaster. Volgens DIMO lag de gemiddelde prijs voor een koopwoning in deze gemeente in dit half jaar op € 723.317,-.
 Laren en Wassenaar staan tweede en derde in de ranglijst, met gemiddelde woningprijzen van respectievelijk € 684.814,- en € 654.308,-. DIMO onderzoekt ieder half jaar de gemiddelde woningprijzen van alle bij het Kadaster geregistreerde woningtransacties. Dit in tegenstelling tot de NVM die haar cijfers enkel baseert op de transacties gedaan door NVM-makelaars (ca. 50% van de woningmarkt).
Delfzijl was in het eerste half jaar van 2007 gemiddeld het goedkoopst om een woning te kopen. Daar bedroeg de gemiddelde woningprijs € 142.384,-. Pekela was de op één na goedkoopste gemeente. Daar werd afgelopen half jaar gemiddeld € 146.668,- betaald voor een woning, gevolgd door Kerkrade waar woningen voor gemiddeld € 147.768,- zijn verkocht.

Lees ook:Gemiddelde huizenprijs van het Kadaster is lager dan die van de NVM
Lees ook:“Gemiddelde huizenprijs” is een nogal relatief begrip
Lees ook:25 minuten enkele reis, is dat veel?
Lees ook:Cijfers huizenprijzen lastig te interpreteren
Lees ook:Huizenprijzen stijgen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Komkommertijd: Blaricum duurste voor huizenkoper

  1. Isa

    ‘Beursmalaise door huizenmarkt VS’ – NOS 27 juli
    ‘Kosten beleggingsverzekeringen zwaar onderschat’ – eigen huis 26 juli
    ‘Tijdelijke huizen en koopgarantie voor jongste starters’ – AD 27 juli

    Hoezo komkommertijd?!

      /   Reply  / 
  2. Rens Groenendijk

    Beste Isa, het is inderdaad komkommertijd, want de berichten die jij opsomt vallen of buiten de scoop van mijn weblog of zijn in de categorie ‘klein’ nieuws. De beursmalaise door de Amerikaanse huizenmarkt dreigt al langer en valt echt in de categorie ‘ver van m’n bedshow’. En dat in beleggingsverzekeringen allerlei kosten worden verstopt is ook geen nieuws, Eigen Huis heeft er alleen nog een onderzoekje tegenaan gegooid waaruit blijkt dat veel mensen niet slim zijn. Woonstichting Union, een kleine speler, heeft alleen maar een plannetje bekend gemaakt om wooncontainers te gaan plaatsen in de Hoekse Waard. En dat is een ontwikkeling waar op deze blog al veel meer over geschreven is. Hoezo dus jouw hoezo?

      /   Reply  / 
  3. Isa

    Je hebt duidelijk een ander idee van wat het vermelden waard is dan ik, maar dat mag. Maar ik vind je weblog wel een beetje flauw. Zeker omdat je kennelijk wel veel meer van het onderwerp weet dan je in je stukjes laat blijken.
    Succes ermee.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>