Tuintrends 2010/2011

3453-voorjaar-natuurlijke-tuin008

De zomer loopt weer tegen zijn einde en de tuin komt er weer een beetje somber bij te staan. De kleur is uit de tuin verdwenen doordat de bloemen uitgebloeid zijn en de eerste blaadjes  al weer van de bomen vallen. Natuurlijk kunnen we lijdzaam toekijken hoe de herfst de tuin in zijn grip krijgt, of we kunnen de zomer nog even verlengen en de tuin weer een opfrisbeurt geven.

De tuintrends volgen de woontrends op en liggen in het verlengde ervan. We zijn tegenwoordig allemaal erg bewust met natuur en milieu bezig en zien dit ook weer in de tuin terug. De tuin mag weer zo natuurlijk mogelijk worden met veel tuinhout en natuurlijke afscheidingen zoals trellisschermen voor klimplanten. Verder kun je uit de voeten met wilgenmatten, rietmatten en boomstamplanken. Boomstamplanken zijn planken die zo uit de boom zijn gezaagd met de schors er nog aan. Het is een prachtig, duurzaam product dat weinig onderhoud nodig heeft en een lange levensduur heeft. Ook de schutting mag er weer natuurlijk uitzien met veel natuurlijke producten. Deze kun je maken van duurzaam schuttinghout en hier kan je eventueel weer klimplanten tegen aan laten groeien. Voor de tuinmeubelen kun je kiezen voor robuuste steigerplanken en sloophout.

Verder kan je weer kleur in je tuin brengen door najaarsbloeiers te plaatsen zoals de cyclaam en de herfstbloeiende krokus. Deze bloemen kun je het beste in september planten. Ze kunnen in de tuin geplant worden, maar natuurlijk ook in grote potten of bakken op bijvoorbeeld het terras. Ook bepaalde groenten en sla soorten kun je in het najaar nog prima in je tuin laten groeien. Denk hierbij aan verschillende koolsoorten met mooie warme paarse tinten. Verder kan je gebruik maken van tuinposters om meer kleur in de tuin te brengen. Heb je nog mooie vakantiefoto’s? Laat deze dan op een tuinposter printen en je waant je op een lekkere nazomerdag nog weer even op vakantie.

Als we nog een stukje verder het najaar in gaan, dan wordt de tuin weer een overwinteringplaats voor verschillende dieren zoals de egel. Vorig weekend was het weekend van de egels. Het blijkt niet zo goed te gaan met de egels in Nederland. Naast dat er in het verkeer veel slachtoffers vallen, zijn er steeds minder natuurlijke en open tuinen waar de egel terecht kan. Met een paar kleine aanpassingen in de tuin, kan je de tuin egelvriendelijker maken. Laat bijvoorbeeld een stapel takken en bladeren in de tuin liggen, hier kunnen ze een nest in maken of plaats een egelhuis. Zorg verder voor een schaal water of een vijver. Egels kun je ook bijvoeren met kattenvoer of gehakt. Geeft egels in geen geval melk, daar krijgen ze diaree van!

Bron:

www.schuttinghout.com  

www.jaarvandeegel.nl

Lees ook:Tuintrends 2010/2011 deel 2
Lees ook:De tuintrends voor 2015
Lees ook:Een tuinscherm is meer dan een schutting
Lees ook:Woontrend: Alpaca plaid als woonaccessoire
Lees ook:Modekleur voorjaar 2011

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tuintrends 2010/2011

  1. Blokhutten

    :) bedankt voor je tip! vooral met de egels :) bekijk onze website hoe je in de winter nog steeds van je tuin kan genieten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>