Overheidssubsidies nog niet op de schop

Even waren beginnend huizenbezitters bang dat sommige overheidssubsidies op de schop gingen. De hypotheekrenteaftrek stond al ter discussie, en nu werden door een onderzoek van de Algemene Rekenkamer ook sommige andere overheidssubsidies ter discussie gesteld. De overheid heeft namelijk de wettelijke verplichting om subsidies na een bepaalde periode (vijf jaar) een subsidieregeling onder de loep te nemen, door onder andere te toetsen op effectiviteit. In bijna alle gevallen gebeurde dit niet, dat terwijl er ruim zes miljard euro omgaat in subsidieregelingen van het Rijk.

Stimuleren, stimuleren en nog eens stimuleren
Subsidies zijn er voor bedoeld om gedrag bij burgers of bedrijven te stimuleren, zogenaamde sturingsmaatregelen. Voor dergelijke maatregelen is altijd een wettelijke grondslag vereist in hogere wetgeving, waarbij de minister een subsidieregeling kan uitvaardigen. De verongelijkte reactie van de Tweede Kamer is dan ook voorbarig, gezien het feit dat zij in staat zijn de wet te veranderen, en in zo’n geval de minister te sturen in zijn beleidsmaatregelen. De subsidies op bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, zonnepanelen, groene daken of momumentensubsidie blijven dus staan, ook al blijken zij niet het beoogde effect te bewerkstelligen. Sommige subsidieregelingen zijn er nu eenmaal niet om beleidsmatig een effect te bewerkstelligen, maar om politiek effectbejag.

Wees niet afhankelijk van subsidie
Afhankelijk zijn van subsidie is dan ook onverstandig. De overheid werkt over het algemeen namelijk heel voorspelbaar: wordt een maatregel te populair? Dan raakt het geld op, en stopt men in de meeste gevallen de regeling. Wees er dus niet afhankelijk van, en houdt rekening met worst case scenarios. Veel van de overheidssubsidies worden echter gefinancierd vanwege een maatschappelijk doel, maar zijn ook zonder subsidieprikkel aantrekkelijk voor uw portemonnee, zo ook bijvoorbeeld het isoleren van uw huis, door een verlaagde energierekening en een waardeverhoging van uw huis. Maar ook bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen kan zonder subsidie, zo zijn er bedrijven die deze gratis plaatsen tegen een vaste energieprijs.

Kijk dus goed rond, en ga niet vanzelfsprekend uit van de overheid!

Meer informatie op: Huishoudtips.wordpress.com.

Lees ook:Overlast van windmolens? Subsidie innen!
Lees ook:3 tips om over na te denken bij het duurzaam verbouwen van je woning!
Lees ook:Aanschaf zonnepanelen vreselijk ingewikkeld
Lees ook:BIBOB maakt bouwvergunningen in elk geval duurder
Lees ook:Leegstand winkels en kantoren toegenomen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Overheidssubsidies nog niet op de schop

  1. Chris

    Gedrag stimuleren is goed. Of zelfs een hele branche in leven houden, zoals gebeurde met de verbouwsubsidie (6% btw). Deze is inmiddels afgeschaft en bouwbedrijven moeten het nu nog doen met de, voor gedragsverandering veel interessantere, isolatiesubsidie.

    echt alles over isoleren staat op http://isolatie.bluestart.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>