BIBOB maakt bouwvergunningen in elk geval duurder

Er gaat wel eens iets mis bij bouwvergunningen. Zwart geld schijnt uit de onderwereld naar boven gesluisd te worden via het bouwproces. Fraude en afpersing zijn risico’s die zo groot zijn dat de overheid heeft besloten om een BIBOB-toetsing in te voeren.

Ik dacht nog even aan een dansje, en er schijnt ook een kapperszaak in Enschede te zijn met die naam, maar het blijkt allemaal veel serieuzer. De website van justitie meldt:

BIBOB staat voor Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Overheden (zoals gemeenten) kunnen de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken bij een af te geven of afgegeven vergunning of een subsidie of bij het gunnen van een overheidsopdracht. Dit is geregeld in de Wet BIBOB.

Als sprake is van criminele antecedenten of als er sprake is van het witwassen van gelden afkomstig uit strafbare feiten, kan de vergunning, subsidie of opdracht worden geweigerd. Zo wordt voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit ondersteunt en een vermenging van boven- en onderwereld ontstaat.

Dat betekent gewoon niets anders dan dat je, als je een keertje iets verkeerd hebt gedaan, je nooit meer een hotel mag starten. Behalve natuurlijk als je een “katvanger” inschakelt. Wat dan weer allerlei andere fraude met zich meebrengt.

Per aanvraag kost dit BIBOB-onderzoek trouwens 500 euro extra, die in de “kostendekkende” leges zullen worden doorberekend. Bouwen wordt dus duurder. En het kan ook veeel langer gaan duren, getuige dit verhaal uit Utrecht

En gaat het allemaal effect hebben? Ik geloof er niets van. Veel handhaving van zaken waar de rechter uiteindeijk gehakt van maakt. Dat krijg je er ook van als je niet de strafbare zaken, maar uitsluitend de afgeleiden daarvan aanpakt. Symptoombestrijding met symboolpolitiek. En wat zegt Den Haag dus? Juist ja – klik hier -

 

Lees ook:Amsterdam Centrum gaat parkeervergunninghouders streng controleren
Lees ook:Rotterdam heeft nog geen grip op huisjesmelkers
Lees ook:Overheidssubsidies nog niet op de schop
Lees ook:Bouwvergunning aanvragen? Dat wordt een fluitje van een cent
Lees ook:Een eigen huis voor de working girls van de Amsterdamse Wallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>