Hoe je eigen bank te maken van…. pallets!

Toen ik een half jaar geleden verhuisde, had ik een oude tweedehands crème-kleurige bank die zijn beste tijd wel had gehad. Aan één zijde doorgezakt en vol vlekken was ie rijp voor de stort.  Mijn budget voor een nieuwe bank was beperkt, dus besloot ik er zelf één te maken.

Van mijn werk kon ik oude pallets meenemen en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Van twee grote pallets heb ik een driezitsbank gemaakt (bank rechts op de foto). Van de kleine pallets heb ik een tweezitsbank gemaakt (links op de foto). Aangezien de grote pallets ook hoger waren dan de kleine pallets, heb ik onder de tweezitsbank wieltjes gezet om het hoogteverschil te compenseren. Dit had als bijkomend voordeel dat ik het tweezitsgedeelte flexibel kon gebruiken: soms schuif ik hem dwars voor de driezitsbank zodat we met de benen hoog kunnen zitten als we een filmpje kijken. Of ik rijdt ‘m naar rechts zodat we een soort hoekbank of vierzitsbank met chaisse longue hebben.

Eigenlijk zijn de stappen om zo’n palletbank te maken heel simpel:

 1. Bedenk welke afmetingen en indeling je wil dat je bank heeft.
 2. Zaag de pallets op maat. Als je niet met wieltjes wil werken, zorg er dan voor dat de pallets allemaal even hoog zijn. Bij het gebruik van wieltjes, zorg dat je wieltjes pakt die je op de rem kan zetten. Nadeel van wieltjes is dat, ondanks dat ze op de rem staan, de bank altijd iets meer verschuift en beweegt.
 3. Schuur de pallets. Ik heb ze heel grof geschuurd voor een ruwe look, nadeel is wel dat door het ruwe hout de kans op een splinter in je vinger groter is wanneer je de bank bijvoorbeeld wil verplaatsen.
 4. Pak de boormachine en schroef de pallets aan elkaar.
 5. Schilder ze in de gewenste kleur
 6. Plak viltjes onder de bank om krassen op de vloer te voorkomen!

 

De basiskussens zijn gemaakt van een oud matras (wij waren toe aan een nieuwe, dus heb ons oude matras een tweede leven gegeven), deze heb ik op maat gesneden met een stanleymes. De kussenhoezen heb ik op maat online besteld. Om de hoezen te beschermen heb ik een antislip-matje tussen de pallets en de kussens gelegd. Vervolgens versieren met een hoop sierkussentjes en klaar is je bank!

 

 

Lees ook:Gek op pallets!
Lees ook:Bouw je eigen bioscoop van pallets!
Lees ook:Less is more, stilleven in de slaapkamer
Lees ook:Moodboard van de week: Industrieel en Stoer (incl. tips!)
Lees ook:Highlights 2014: de 10 populairste blogberichten

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Hoe je eigen bank te maken van…. pallets!

 1. karen

  hallo,

  Ziet er leuk uit.Ik vraag me alleen af gaan de kussens niet verschuiven wanneer er mensen op zitten? Ik hoor graag van je. Groetjes

    /   Reply  / 
  1. Bregje Booltink Auteur

   Het verschuift wel iets als ik eerlijk ben, maar de antislip onder het kussen houdt het deels tegen. Wat je zou kunnen doen is koortjes aan de achterkant naaien zodat je deze aan de pallets kan knopen (net zoals bij een kussen op een tuinstoel). Zolang de bank tegen een wand staat, zie je de koordjes dan toch niet.

     /   Reply  / 
 2. Bert Storm

  Tof hoor! Zo gaan de voor de logistieke sector niet meer te gebruiken pallets toch naar een goed doel.

    /   Reply  / 
  1. Bregje Booltink Auteur

   Dankje, ben er nog steeds blij mee :)

     /   Reply  / 
 3. Tineke

  Ziet er goed uit, ben van plan ook zoiets te maken voor in de tuin. Waar kan je de kussenhoezen op maat online bestellen?

    /   Reply  / 
  1. Gabe

   Ideetje…..Ik heb voor de tuin meubels gemaakt. (wel de rugleuning op de “zitpallet” gezet onder een hoek zodat het aangenamer zit. Dan hou je precies een zitvlak van 60X120 over. Dit is precies een babymatrasje. Hoeslaken erom en je hebt perfecte kussens precies op maat

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>