Huizenmarkt weer terug bij af

Een droevig bericht in de Telegraaf vandaag. De huizenmarkt is weer terug bij af. Oftewel, op het niveau van 2004. De Nederlandse huizenmarkt zit nog altijd op slot. De huizenprijzen zijn vorige maand door de sterkste daling ooit teruggevallen tot het niveau van juni 2004. Tegelijk schiet de verkoop nog steeds niet op, zo bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De gemiddelde prijs van verkochte woningen lag in juli 8% lager dan een jaar eerder. Dat is de sterkste daling sinds 1995, het jaar dat de huidige meetmethode begon. De lagere prijzen trekken nog niet meer kopers. Tot en met juli werden dit jaar 66.000 huizen verkocht, dat is 3% minder dan in de eerste 7 maanden van 2011.

Daarin zit volgens CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen een groot verschil met de vorige periode van crisis op de Nederlandse huizenmarkt, eind jaren ’70 en begin jaren ’80. „De prijzen dalen nu niet zo hard als toen. In die periode werden veel mensen gedwongen hun huis te verkopen doordat de hypotheekrente sterk steeg en ze hun maandlasten niet meer konden voldoen. Daardoor daalden de prijzen harder, maar bleven de transacties wel op peil.”

De huizenmarkt zit nu „op slot”, concludeerde Van Mulligen. Het aantal woningverkopen ligt al 4 jaar lang historisch laag en blijft dalen. Dit geeft veel makelaars en banken het gevoel dat de prijzen nog verder moeten dalen om de woningmarkt weer aan de gang te krijgen. Volgens Van Mulligen is daarvoor ook meer zekerheid nodig over de afloop van de Europese schuldencrisis en over de eventuele aanpak van de hypotheekrenteaftrek door een nieuw kabinet.

De huizenprijzen dalen onafgebroken sinds januari 2009 en vertonen daarbij sinds het midden van 2010 bijna elke maand een sterkere daling. Alleen in juni nam de daling af, tot circa 4%. Volgens Van Mulligen kan die onderbreking komen omdat mensen in juni nog dachten dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting in juli zou aflopen. „Daardoor vonden er wellicht meer transacties plaats, waardoor de prijsdaling relatief beperkt bleef.”

Bron: de Telegraaf.

Lees ook:Cijfers CBS: Woningverkoop valt niet verder terug
Lees ook:FD citeert Heemskerk onjuist: huizenprijzen dalen niet
Lees ook:Stijgende huizenprijzen, ook in België
Lees ook:Opgeklopt verhaal in NRC over woningmarkt
Lees ook:Huizenprijzen (nog) niet gezakt tov 2007

1 Reacties // Reageer

One thought on “Huizenmarkt weer terug bij af

  1. Klaas

    Iedereen blijft zitten waar die zit, niemand wil met verlies verkopen, dus het meeste wat nu te koop staat, is doordat het eigenlijk een verplichte verkoop is.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>