Woningmarkt redden of niet? Vogelaar krijgt het nog moeilijk.

Ella Vogelaar zit in een moeilijk parket. Het gehele maatschappelijk middenveld, van projectontwikkelaars tot bankiers, van woningbouwverenigingen tot eigen huisbezitters, schreeuwt om maatregelen.

Heemskerk van de Rabobank zat natuurlijk in de verkeerde hoek, dus die kon nog gemakkelijk afgeserveerd worden. Maar de anderen, dat zijn natuurlijk potentiele stemmers, en mensne die kunnen helpen om de tanende populariteit van de 40 prachtwijken te redden.

En daarvoor moet dus de beurs open. Maar ten koste van wat? Als de minister inderdaad helpt om de bouw weer vlot te trekken dan zorgt dat voor een overschot aan woningen, waardoor de prijs van woningen gaat dalen.

Als de minister de banken helpt zodat meer mensen een hypotheek kunnen krijgen en de vraag aantrekt, dan bevoordeelt ze de schuldigen in de crisis. Als de minister de overdrachtsbelasting vermindert, al is het tijdelijk, dan kost dat erg veel geld.

Geld dat wij met z'n allen moeten opbrengen. Ik heb nog wel een ander alternatief voor de minister: doe wat Bos met de banken deed. Nationaliseer de woningbouwverenigingen in ruil voor financiele steun.

Dat helpt ons allemaal: de woningbouwverenigingen kunnen weer doen waarvoor ze opgericht zijn: huizen bouwen voor de minder gefortuneerde medemens. Het salaris van de bestuurders kan weer naar een normaal niveau, en niemand wordt beloond voor wanbeheer.

En als het allemaal blijkt te helpen dan vloeien de financiele consequenties terug naar waar ze horen, naar besteedbaar inkomen van de staat.

Lees ook:Kan Bos de concurrentie op hypotheekmarkt aangaan?
Lees ook:Woningcorporaties kunnen helpen bij het verlagen van energierekeningen
Lees ook:Nieuwe jaar begint niet zo gelukkig voor starters op de woningmarkt
Lees ook:In 2006 te weinig huizen gebouwd
Lees ook:Column: Hilarisch ‘actieplan’ woningbouw van Vogelaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>