Klimaathypotheek verdient navolging

zonnecollectorenDe Rabobank timmert met commercials aan de weg om een zogeheten klimaathypotheek aan te bieden, maar is daarmee heus niet de enige. Ook Triodos, ASN en Fortis bieden deze bijzondere geldleningen aan voor duurzaam bouwen of verbouwen. En naar verluidt komen andere grote banken binnenkort met een soortgelijke hypotheek. Natuurlijk is er een commercieel doel mee gediend, want banken willen immers graag geld verdienen. Maar er zit toch ook een maatschappelijk verantwoorde kant aan. Een idee dus dat navolging verdiend.

Met een klimaathypotheek kan je geld lenen tegen een aantrekkelijke rente voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Het gaat dan bijvoorbeeld over dubbel glas, dakisolatie, vervanging van de CV-ketel of zonnecollectoren. Twee vliegen in een klap: een lagere rente over het ‘duurzame' deel van de hypotheek en structureel een lagere energierekening.
De Rabobank kijkt bij het verstrekken van de Klimaathypotheek naar de energiebesparing van de maatregelen in een nieuwe of bestaande woning. De beoordeling van de investering gebeurt op basis van een energieprestatieadvies en -certificaat (EPC). Voorwaarde voor de Rabo KlimaatHypotheek is dat bij nieuwbouwwoningen de EPC-klasse A+ of hoger is. Bij een verbouwing moet sprake zijn van een verbetering van twee klassen. Dit moet aangetoond worden met een energieprestatieadvies en -certificaat.
De Triodos Bank biedt bij iedere hypotheek een gratis Energieprestatieadvies (EPA) aan. De huiseigenaar die investeert in het verduurzamen van zijn woning kan bij Triodos Bank kiezen uit de Triodos Klimaathypotheek en de al langer bestaande Triodos Groene Hypotheek. Om in aanmerking te komen voor de rentekorting van de klimaathypotheek moeten de maatregelen uit het EPA worden uitgevoerd. Woningen waarvan de bouwvergunning na 1 januari 1998 is afgegeven komen niet in aanmerking voor een EPA, maar kunnen wel gebruik maken van de hypotheek voor duurzame voorzieningen als zonneboilers of zonnecollectoren.

Lees ook:Klimaathypotheek geeft korting op milieuvriendelijke leningen
Lees ook:Vind maar eens een betaalbaar huis in 2007
Lees ook:Zakelijke zekerheid met het hypotheekrecht
Lees ook:Rabobank wil met steun Bos eigen omzet redden
Lees ook:Het vóórdeel van een hogere WOZ-waardering

1 Reacties // Reageer

One thought on “Klimaathypotheek verdient navolging

  1. Jessica

    weten jullie wat voor rentekorting er nu gegeven wordt ongeveer? (of precies)?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>