Zakelijke zekerheid met het hypotheekrecht

Wist je dat niet alleen de bank een hypotheek kan verstrekken? Ik ben geabonneerd op het weblog van Wieringa Advocaten, waar Peter Bos daarover schrijft:

In de serie zekerheidsrechten behandelen wij deze week het hypotheekrecht, het bekendste en minst omstreden zekerheidsrecht.

Een hypotheekrecht is, net als een pandrecht, bedoeld om de hypotheekhouder de mogelijkheid te geven om zich met voorrang boven andere schuldeisers te verhalen op het daaraan onderworpen goed op het moment dat een verschuldigde geldsom niet wordt betaald. Het hypotheekrecht kan echter alleen op registergoederen worden gevestigd; het pandrecht wordt op alle andere goederen gevestigd.

Een registergoed is een zaak die of een vermogensrecht dat in de openbare registers is ingeschreven, zoals een woning, een groot schip of een vliegtuig maar ook een recht van erfpacht, een recht van vruchtgebruik op een woning of een appartementsrecht.

Als gezegd, zijn hypotheekrechten bestemd om zekerheid te bieden voor de betaling van een geldsom. De bekendste vorm is de hypothecaire geldlening voor een woning. De bank leent een bepaalde som geld uit aan de (toekomstige) eigenaar en in ruil daarvoor verschaft die eigenaar aan de bank een hypotheekrecht op de woning. In de volksmond wordt de geldlening zelf een hypotheek genoemd, maar dat is strikt genomen onjuist. Anders dan vaak wordt gedacht, is de bank dan ook hypotheekhouder en de eigenaar van de woning hypotheekgever. Het is bovendien niet zo dat alleen banken hypotheekrechten kunnen bedingen tegenover de leningen die zij verstrekken: iedereen kan dat.

Lees verder op het weblog van Wieringa: klik

Waarom ik dit leuk vind? Omdat dit nu eindelijk eens stukken met echte specifieke inhoud zijn, en niet weer een mening.

Lees ook:Klimaathypotheek verdient navolging
Lees ook:Bezwaar tegen bouwvergunning moeilijker
Lees ook:Je woning houden na de scheiding? Zo regel je dat!
Lees ook:Nu verhuizen of in 2016?
Lees ook:Huizen moeilijker te betalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>