Illegale onderverhuurders moet je raken waar het écht pijn doet: in hun portemonnee

Een Amsterdamse rechter heeft een uitspraak gedaan waar woningcorporaties blij mee zullen zijn. Ze krijgen een steuntje in de rug in hun strijd tegen illegale onderverhuur. Woningbouwvereniging De Key kreeg gelijk in een zaak waarin een huurder zijn woning vijf jaar lang met winst had onderverhuurd. Zijn straf is niet mals.

De Key mag het huurcontract nu natuurlijk stopzetten, maar dat niet alleen. De woningbouwcorporatie krijgt ook alle winst die de onderverhuurder in vijf jaar tijd gemaakt heeft: 13.500 euro. En dergelijke straf was nog niet eerder uitgedeeld. Mensen die dachten een centje bij te verdienen met het onderverhuren van hun huurhuis zullen nu wel twee keer nadenken voor ze dat doen. Helemaal als ze horen dat ook de gemeente Amsterdam in de uitspraak mogelijkheden ziet om onderverhuurders financieel aan te pakken. Huurtoeslagen en uitkeringen worden in de toekomst waarschijnlijk ook teruggevorderd. Zo. Die zit.

Mag je dan he-le-maal niet onderverhuren? Jawel, als je voor een halfjaartje een stage in het buitenland volgt bijvoorbeeld en je hebt toestemming van de corporatie. Dan wel. Maar als je misbruik maakt van de krapte op de woningmarkt en over de rug van de ene wanhopige woningzoekende de andere dupeert, dan dus niet. Geen ingewikkelde of onredelijke regel lijkt me.

Lees ook:IABR 2014 in Rotterdam: URBAN BY NATURE
Lees ook:Onderverhuren wordt steeds lastiger in Amsterdam
Lees ook:Illegale onderverhuur wordt echt afgestraft
Lees ook:Grunobuurt in Groningen op de schop
Lees ook:Enorme spiegel moet licht brengen in donker dal

1 Reacties // Reageer

One thought on “Illegale onderverhuurders moet je raken waar het écht pijn doet: in hun portemonnee

  1. Sonny de B.

    Leuke variant op het ‘Pluk ze’-beleid van justitie :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>