VNG verwacht dat lokale lasten harder stijgen dan inflatie

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft, als reactie op een bericht van het door Jan Nagel opgerichte Comite 2011, een brief gestuurd aan de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

In die brief doen Annemarie Jorritsma c.s. een poging om de conclusie van het comite, namelijk dat de lokale lasten exorbitant stijgen, af te zwakken. Jammer, maar het lijkt niet echt te lukken. De brief is een soort knieval voor Het Rijk met de smeekbede om toch vooral niet in te grijpen.

Eerst komt er een stukje over cijfers, en dat die niet betrouwbaar zijn, dat we moeten wachten op betrouwbaarder informatie blabla.

Dan hekelt de VNG het procentdenken, om en passant nog even te refereren aan het feit dat het door de kamer vastgestelde maximum stijgingspercentage 6.11% (de verwachting is bepaald!!) is. En dat dat, natuurlijk, in de komende weken democratisch en in alle openbaarheid zal worden vastgesteld per gemeente.

Maar dan het stukje waar mijn bloed echt van gaat koken:”Natuurlijk is elke euro er één, maar vaak gaat het over enkele tientjes meer gemeentelijke belasting per huishouden, terwijl de energieprijzen met honderden euro’s omhoog gaan (zie hiervoor de in het voorjaar gepubliceerde Woonlastenmonitor 2008; gaat hierbij). Dat plaatst de ontwikkeling van de gemeentelijke belastingen toch in een ander perspectief.

Ja ammehoela. Elke euro erbij is er wat mij betreft 1 teveel. En dat verhaal over “dat de burger een hoger serviceniveau wil en dat dat kosten met zich meebrengt” kan me ook gestolen worden.  De grote verschillen in lasten per gemeente komen voort uit efficiencyverschillen, en het wel of niet hebben van wethouders met megalomane plannen en raadsleden met slappe knieen.

Naschrift redactie: Ik werd benaderd door de persvoorlichtster van de VNG, mevrouw Ter Maat, met het verzoek om het logo van de VNG te verwijderen, en de vraag waarom van te voren geen toestemming was gevraagd voor het gebruik van dit beeldmerk. Het antwoord was en is dat men in Nederland de vrijheid heeft om te citeren uit het bericht voorzover dat specifiek betrekking heeft op het in het stuk besproken onderwerp. Dat lijkt me hier het geval, omdat het over een (wat je er ook van mag vinden) standpunt van de VNG gaat. Het logo is darom weer teruggeplaatst. Overigens viel op dat het volkskrantblog al lange tijd dit zeer tendentieuze plaatje online heeft staan!

En ook de NOS heeft in het bericht : Ontslag gemeenteambtenaar goedkoper het logo van de VNG opgenomen. Ik weet nog wel iemand die ik voor wil dragen!

Naschrift: http://wonen.blog.nl/beleid/2008/12/03/vng-u-overschat-de-intelligentie-van-uw-lezers

Lees ook:Woonlasten zijn dit jaar het hoogst in Heerlen
Lees ook:Gemeente helpt corporaties met tegengaan woonfraude
Lees ook:VNG: u overschat de intelligentie van uw lezers
Lees ook:Zonder varkens 3,7% meer OZB
Lees ook:Zwarte Madonna tegen de vlakte

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “VNG verwacht dat lokale lasten harder stijgen dan inflatie

  1. Hulptroepen

    Hulptroepen zijn onderweg, geenstijl to the rescue!

      /   Reply  / 
  2. Reaguurder

    Smile, je staat op geenstijl

      /   Reply  / 
  3. Yets

    Wij plaatsen al tijden email-nieuwsbrieven op onze site. Complete html nieuwsbrieven. Gewoon omdat het automatisch kan. o.a SZW is er blij mee en controleert telkens of het weer “gelukt” is. De VNG is echter een zooitje ongeregeld en wordt door veel gemeenten niet meer serieus genomen.
    Maar dat is nog niet alles hoor, ook jullie zijn de VNG en alles wat van de VNG is is ook van jullie.
    Ze willen wel dat internet een soort Prawda wordt voor de overheid maar dat laten we niet gebeuren. Terug in der hok dat VNG.

      /   Reply  / 
  4. plastic zakje

    De overheid is gewoon een criminele organisatie en maakt de burger geld afhandig middels afpersing en dreiging, zie de Belastingdienst (de afperser).

      /   Reply  / 
  5. Pingback: VNG: u overschat de intelligentie van uw lezers | Wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>