Burenruzies worden steeds feller en gewelddadiger

Van ruzie met je buren kan je dag en nacht last hebben. Dan willen de emoties nog wel eens hoog oplopen. Buurtbemiddelaars constateren nu in het AD dat burenruzies steeds vaker tot geweld leiden. Cultuurverschillen en een veranderde, veel hardere mentaliteit spelen daarbij een grote rol.

 

In 85 Nederlanse gemeenten werken vrijwilligers als buurtbemiddelaar om ruzies tussen buren op te lossen. Hun hulp wordt steeds vaker ingeroepen. Een paar jaar geleden hoefden zij nog slechts incidenteel op pad. Nu gaat het al om een paar duizend ruzies waar buren onderling niet uitkomen. En het probleem speelt allang niet meer alleen in de grote steden. De organisaties achter de vrijwilligers verwachten dat uiteindelijk alle gemeenten hulp in buurtbemiddeling zullen gaan aanbieden.

Soms zijn ze te laat met de bemiddeling. Onlangs was het raak in Scheveningen. Maar ik herinner me vooral de ruzie met de riek Roosendaal van januari vorig jaar. Het was de nacht van 31 december op 1 januari, en de ruzie ging – o, wat een verrassing – over vuurwerk. Een jongeman steekt op het toppunt van zijn woede zijn buurman neer met een riek. Die overlijdt aan zijn verwondingen. En de vader van de dader schrikt zich letterlijk dood: hij krijgt een hartaanval en blijft erin. Heel tragisch. Dat het zo ver kan komen.

Mocht je nog niet genoeg hebben van de akelige voorbeelden. Tv-maker Frans Bromet heeft eind jaren 90 maar liefst 75 afleveringen van zijn veelbesproken programma over burenruzies kunnen maken. Het ene verhaal nog triester dan het andere. Lees en leer.

Wat een verspilde energie. Een mens heeft toch wel wat beters te doen, zou je zeggen.

Lees ook:Haagse vrijwilligers bemiddelen bij burenruzies
Lees ook:Natuurlijk, de ozb-tarieven gaan weer omhoog
Lees ook:WOZ waarde 2009 hoger dan verkoopprijs?
Lees ook:Gemeenten geven touwtjes uit handen
Lees ook:Huizenbezitters betalen 3 procent meer ozb

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>