Geknabbel aan marktaandeel makelaar

garfiekDe animo om bij de verkoop van een huis geen makelaar meer in te schakelen is groot. Ruim 1 op de 10 Nederlanders wil dat zelf doen via internet, en ruim 3  van de 10 twijfelen over het inschakelen van een makelaar, blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy. Dit is natuurlijk een reactie op de absurde tarieven die makelaars hanteren, want waarom zou je duizenden euro's moeten krijgen voor een eenvoudige transactie? Het is de hoogste tijd dat de makelaar weer met de beide benen op de grond gaat staan. Misschien kan EU-commissaris Neelie Kroes deze beroepsgroep wakker schudden.

Uit het onderzoek, gehouden onder 500 woonconsumenten, blijkt verder dat hoger opgeleide huizenbezitters de traditionele makelaars eerder vaarwel zeggen dan middelbaar opgeleide- en lager opgeleide huizenbezitters. Zo zegt 13% van de hoger opgeleiden de eigen woning bij verhuizen zelf via het internet te verkopen. Onder middelbaar opgeleiden en lager opgeleiden is dit respectievelijk 9% en 7%. Ook woonconsumenten tussen de 35 en 55 jaar staan relatief meer open voor de goedkopere internetalternatieven (14%). Dit ten opzichte van 9% en 10% voor respectievelijk de jongeren (t/m 35 jaar) en ouderen (55-plussers).

Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat mensen die aan het begin van hun wooncarrière staan (jonger dan 35 jaar) maar ook de 55-plussers nog wat angstig aankijken tegen het zelf verkopen van de woning via internet. Mensen die al eens eerder een huis hebben verkocht (woningbezitters tussen de 35-55 jaar) lijken daardoor relatief vaker te kiezen voor het zelf verkopen via internet.

Lees ook:Prijs koopwoningen weer gedaald
Lees ook:Achterstandswijken zijn niet beter af met meer hoger opgeleiden
Lees ook:2,5% van alle woningen staat langdurig leeg
Lees ook:VBO Makelaar verheugd over verlenging verhoogde NHG-grens
Lees ook:CBS en Kadaster brengen goed nieuws voor de huizenmarkt

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Geknabbel aan marktaandeel makelaar

  1. Rik Baas

    Beste Rens,

    Inderdaad interessant. Zo’n onderzoek zegt m.i. niet zoveel. Je reactie erop is daarnaast wat gekleurd: “waarom zou je duizenden euro’s moeten krijgen voor een eenvoudige transactie”. Ik kan zelf mijn huis schilderen, dus waarom rekent een schilder dan al gauw €3000,– af voor een paar dagen werk aan een eengezinswoning. Schilders verdienen dus teveel? Datzelfde kun je van veel andere beroepsgroepen zeggen. We kijken te snel naar de factuur, ik vind het belangrijker om te weten wat ik ervoor krijg. Bovendien is kennis en ervaring in mijn ogen in ieder specialisme/beroep belangrijk. Heb je het over een eengezinswoning van 2 jaar oud in een wijk waar al 20 woningen zijn verkocht binnen 2 weken dan geef ik je gelijk maar dan nog: tarieven zijn vrij, een verkoper of koper bepaald al enige tijd zelf welke (deel-)diensten hij/zij wil afnemen. Absurde tarieven? Wil je je goed laten begeleiden dan kost dit nu eenmaal geld. Verder stel je in de eerste zin al gelijk dat het aandeel van mensen die geen makelaar inschakelen groot is. Ik heb het onderzoek verder niet bestudeerd maar het lijkt mij waardevoller om te weten hoeveel woningbezitters hun woning uiteindelijk daadwerkelijk zonder makelaar verkopen.

      /   Reply  / 
  2. Jaap

    Dat makelaars meer verstand hebben van uw huis is nog maar zeer de vraag In de regel vergelijken zij de prijzen in een bepaalde buurt en stellen zo een verkoopsprijs vast.De meeste mensen kunnen uitstekend zelf hun huis verkopen, zeker met wat hulp zoals via http://www.zelfonshuisverkopen.nl of via de site van de vereniging eigen huis .

      /   Reply  / 
  3. andreas

    Veel mensen onderschatten het vak van de makelaar nogal. Een goede makelaar zorgt voor een hogere opbrengst dan waartoe mensen zelf in staat zijn. Dat doet hij/zij enerzijds op basis van verkoopkanalen die tot zijn beschikking staan, waarvan Funda er slechts één is. Anderzijds lukt dat op grond van ervaring, ‘handigheid’, weten hoe het spel werkt, netwerk, lokale marktkennis. Komt bij dat bij het verkopen van een huis er allerlei aspecten aan bod komen waar de meeste particulieren helemaal geen kaas van gegeten hebben. 98% weet bijvoorbeeld helemaal niet wat een ‘verborgen gebrek’ is. Dit wordt steevast verward met een ‘onzichtbaar gebrek’. Wat zijn de rechten en plichten inzake een onderhandeling, hoe werkt een optie. De zogenaamde mondige hoog opgeleide huiseigenaren denken dat ze het allemaal weten en dat het allemaal zo simpel is; in de meeste gevallen echter zijn ze slecht geïnformeerd.

    Het blijft verder ook een merkwaardig fenomeen. Indien mensen een advocaat nodig hebben speelt meestal het kostenaspect een ondergeschikte rol t.o.v. het kwaliteitsaspect. Men wil een goede advocaat die de zaak voor hen wint, niet de goedkoopste. Laat staan dat men ‘het zelf gaat doen’. De ontwikkeling rond de internetmakelaardij wordt vreselijk gehyped met kortzichtige en onjuiste berichten over de ‘belachelijke’ makelaarstarieven. Vreemd genoeg hoor je nooit iemand over de enorme winstmarges op, pak ‘m beet, allerlei cosmeticaprodukten. Geproduceerd voor nog geen 10 cent, in een tube van 50 cent, over de toonbank voor 15 euro aan zo’n ‘zelfbewuste’ consument die denkt dat ie geen makelaar nodig heeft.

    Goede makelaars leiden onder het hedendaagse kortzichtige ‘onderbuik’ sentiment en velen zullen verdwijnen. Dat is jammer want een goede makelaar kost woningverkopers geen geld. Hij verdient zijn eigen courtage terug. En daarvoor hoeft de huiseigenaar helemaal niets te doen. Zelfs niet van die tenenkrommende, genante, door de huiseigenaren zelf uitgevoerde rondleidingen (“zo’n heeeeerlijk huis”).

      /   Reply  / 
  4. Marcel

    Ik denk dat een welnadenkend persoon prima zijn eigen woning kan verkopen. Als iemand helemaal nergens verstand van heeft is het wellicht handig een aantal deel diensten door een makelaar te laten uitvoeren. Een makelaar die een opleiding heeft gehad van een jaar of 4 heeft natuurlijk meer kennis in huis dan dat je dat zelf als leek hebt. Een van de belangrijke dingen is dat je als woning verkoper een meldingsplicht hebt je bent dus wettelijk verplicht eventuele gebreken aan de potentiele koper te melden. Een koper kan de verkoper een half jaar na de koop van de woning nog aansprakelijk stellen voor evenuele gebreken. Tegenwoordig is op internet bijna alles te vinden over hoe je het beste zelf je woning kan verkopen. Er zijn in mijn ogen te veel makelaars die gouden bergen beloven, je vervolgens een verkoopopdracht laten ondertekenen en je dan bij de welbekende veter hebben. Of ze dan de woning wel of niet verkopen hebben ze in ieder geval de courtage binnen gemiddeld 1.65%. En helaas moeten de goede altijd onder de kwade lijden. Wil je zelf je woning verkopen neem dan eens een kijkje op http://www.allesmakelaar.eu

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>