In Engeland is de hypotheekrenteaftrek al lang afgeschaft

Al dat gedoe. Moeten we nou wel of niet de hypotheekrenteaftrek afschaffen? Wie zou waarvan profiteren of juist de dupe worden? Stort eerst de woningmarkt in en daarna de economie, of andersom? Wil iedereen dan ineens huren, met alle gevolgen van dien voor de huurprijzen? Je kan er eindeloos over discussieren, maar je weet het gewoon niet. Wie het wel weten: de Engelsen. Die hebben het namelijk gewoon gedaan.

 

Halverwege de jaren 70 besloot een Britse regering dat de hypotheekrenteaftrek zou worden afgebouwd. Dat besluit viel vrij geruisloos. Geen drama, geen gedoe. All in a day’s work. En de regeringen die volgden vonden dat een best plan en wandelden rustig voort op de ingeslagen weg. En in 1999 was het klaar. De hypotheekrenteaftrek was in geleidelijkheid en betrekkelijke harmonie afgeschaft.

De Engelse economen achten het bewezen dat hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen alleen maar opdrijft. En ik ben het er roerend mee eens. I rest my case.

 

Lees ook:Bezwaar tegen bouwvergunning moeilijker
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek speelt een rol bij coalitiebesprekingen
Lees ook:Fiscaal voordeel voor huizenbezitters is niet ‘typisch Nederlands’
Lees ook:Nog één keertje dan: Rutte over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:PvdA wil 1 miljoen duurzame huizen in 2020

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>