Ken je klassiekers #1 – Barcelona Chair

Beeldcitaat: http://www.knoll.com/static_resources/images/products/catalog/eco/parts/250L/250L-C_~_(SA)_SABLK_FZ.jpg

Beeldcitaat: http://www.knoll.com/static_resources/images/products/ catalog/eco/parts/250L/250L-C_~_(SA)_SABLK_FZ.jpg

 

Toen ik net begon in de interieurwereld wist ik niets van de klassiekers binnen meubelontwerpen. Nog steeds ben ik niet bekend met alle ins & outs, omdat het nu eenmaal niet iets is waar ik me in mijn werk mee bezig houd. Echter, wanneer je je erin verdiept is het ontzettend leuk om er wat meer over te weten. Het is namelijk wonderbaarlijk dat sommige meubels die bijna een eeuw geleden zijn ontworpen, nog steeds van deze tijd lijken te zijn. Daarnaast hebben ze vaak veel invloed hebben gehad op de ontwerpwereld.  Overigens zie je ze nog met regelmaat in de hedendaagse Woonmagazines. Daarom zal ik jullie af en toe wat meer vertellen over deze klassiekers. Vandaag: de Barcelona Chair.

 

Ludwig Mies van der Rohe begon zijn carrière bij zijn vader, die steenhouwer was. Na werkervaring te hebben opgedaan op verschillende plekken in de architectuurwereld, begon hij  in 1912 zijn eigen kantoor in Berlijn. Een aantal jaar later werd hij gevraagd het Duitse paviljoen te ontwerpen voor een internationale expositie in Barcelona in 1929.

 

Voor binnenin dit paviljoen ontwierp Mies van der Rohe samen met interieurontwerpster Lilly Reich de Barcelona Chairs. De stoelen op de expositie waren in wit geitenleer, maar ze zijn tegenwoordig in meerdere varianten verkrijgbaar. Er wordt gezegd dat het bekende frame van deze stoelen geïnspireerd is door bepaalde vouwstoelen uit het oude Rome. De Barcelona Chairs op de expositie waren bedoeld als zitplaats voor de Spaanse koning en koningin, maar zij hebben er naar verluidt nooit in gezeten.

 

Mies van der Rohe herontwierp in 1950, een aantal jaar na het overlijden van Lilly Reich, de Barcelona Chair. Dit keer kon hij namelijk gebruik maken van roestvrij staal, waardoor het frame uit een stuk kon worden gemaakt. De productierechten zijn sinds 1953 in handen van Knoll, waar ze vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar zijn. Het frame is tegenwoordig in roestvrij staal of in chroom leverbaar. In het frame zijn de handtekening van Mies en het logo van Knoll gedrukt.

 

Bronnen: www.knoll.com en www.barcelona-chair.nl

 

 

 

Lees ook:Today, Payday, One Day: Barcelona Chair
Lees ook:Mies van der Rohe Townhouse binnen een dag verkocht!
Lees ook:Goedkoop design kopen op interieur veilingen en dagaanbiedingen.
Lees ook:Animatie hoogstandjes in de architectuur
Lees ook:Nóg een leuke mini-bbq!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>