Op zoek naar nieuwe ramen

Na verloop van tijd raken ramen verouderd en beschadigd, waardoor het tijd is om ze te vervangen. Maar welk soort raam past het best bij jouw woning? Voordat je voor nieuwe ramen gaat, is het handig om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten ramen en de redenen om voor een soort te kiezen. Lees hier wat je moet weten over verschillende ramen en het bijpassende glas.

Houten ramen

Al decennialang zijn houten ramen populair onder huizenbezitters en dat is niet zonder reden. Qua uitstraling kan je met dit materiaal alle kanten op; een warme roomwitte kleur geeft een landelijk gevoel en een zwarte, strakke afwerking geeft een moderne uitstraling aan je gevel. Hout  is makkelijk op te schuren en van een nieuwe verflaag te voorzien, waardoor je makkelijk wisselt van look. Bij houten ramen is er de keuzen tussen meerdere soorten hardhout en zachthout. Naast dat je ramen er mooi uitzien en goed passen bij de stijl van jouw woning, is het natuurlijk ook belangrijk dat ze goed functioneren. Bij deze ramen is dat zeker het geval. Houten ramen isoleren uitstekend en zorgen er dus goed voor dat de warmte in je huis wordt behouden en je niet onnodig stookt. Dit materiaal heeft een lange levensduur en gaat bij goed onderhoud tot wel 75 jaar mee. Daarnaast is hout goed recyclebaar en is het productieproces milieuvriendelijker dan de andere soorten ramen.

Hout is een materiaal dat werkt, dit wil zeggen dat het uitzet en krimpt als de temperatuur verandert. Hierdoor gaan houten ramen soms klemmen. Daarnaast is hout vatbaar voor rot en aantasting door insecten.

PVC ramen

Tegenwoordig wordt het meest gekozen voor ramen van PVC, dit is kunststof materiaal en de ramen zijn in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Met de kleur die jij kiest, geef je jouw persoonlijke tint aan je woning.

PVC ramen hebben een hoge isolatiewaarde, dus je stookt minder terwijl je er nog steeds lekker warm bij zit. Dit materiaal heeft weinig onderhoud nodig en heeft alsnog een levensduur van minimaal 50 jaar, erg aantrekkelijk voor iedere woningbezitter.

PVC ramen heeft een hoge isolatiewaarde en een lange levensduur van gemiddeld 50 jaar, dubbel winst dus. De veelgenoemde eigenschappen van PVC ramen zijn: duurzaam, geluiddempend, vochtwerend en onderhoudsvrij. Daarnaast is de prijs van deze ramen lager dan andere soorten ramen en dus heel aantrekkelijk voor je portemonnee.

PVC ramen hebben enkele nadelen, zo zijn ze bijvoorbeeld gevoelig voor krassen waardoor je snel beschadigingen ziet. Daarnaast verandert dit soort raam niet eenvoudig van kleur, waardoor je de uitstraling van je woning niet gauw aanpast in de kleur van je ramen. Het is dus belangrijk om zeker te zijn van de kleur die je bij de aankoop kiest.

Aluminium ramen

Aluminium ramen zijn stevig, onderhoudsarm en duurzaam. De ramen worden gemaakt van gerecycled of nieuw aluminium, waardoor je de keuze hebt om oud aluminium een nieuw leven te geven in de vorm van je ramen. Door je ramen te vervangen door aluminium, geef je een industriële, moderne look aan je woning die goed past bij de huidige woontrends. Deze ramen zijn in vele kleuren verkrijgbaar.

De grote voordelen van aluminium ramen zijn dat ze weinig onderhoud vragen, niet verkleuren door zonlicht en niet vervormen. Daarnaast hebben deze ramen een goede isolerende werking, waardoor je ook bij deze soort ramen bespaart op je energierekening. Aluminium ramen gaan gemiddeld 40 jaar mee, zonder veel onderhoud.

Over het algemeen zijn aluminium ramen duurder om aan te schaffen dan houten ramen en PVC ramen, maar vraagt aanzienlijk minder onderhoud. Ook is het, net zoals bij PVC ramen, niet mogelijk om de ramen te schilderen en is het dus van belang om een goed passende kleur te kiezen bij aankoop.

Het kiezen van het glas

Naast de omranding is het soort glas natuurlijk ook van belang als je nieuwe ramen aanschaft. Tegenwoordig wordt altijd voor dubbel glas gekozen vanwege de isolerende werking, dubbel glas wordt daarom ook wel isolatieglas genoemd. Sinds een paar jaar is er HR glas te verkrijgen, dit staat voor Hoog Rendement en houdt in dat er tussen de twee glasplaten edelgas wordt toegevoegd. Edelgas isoleert beter dan lucht en zorgt dus voor een nog betere isolatie, des te meer bespaard geld dat je kan investeren in een leuke vakantie! HR glas is verkrijgbaar in meerdere varianten; hoe meer plusjes er naast de naam HR staan, hoe hoger de isolatiewaarde is. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe hoger de prijs is om dit glas aan te schaffen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>