Fundering half miljoen huizen in gevaar door paalrot

Dit droevige beeld komt uit de gemeente Lemmer, waar een belangenvereniging is opgericht om de lage waterstand te lijf te gaan. Ook in Rotterdam en Dordrecht worden zulke verenigingen opgericht.

Waar gaat het om? Veel van de Nederlandse huizen zijn gebouwd op palen, in Amsterdam is er zelfs een liedje over. En een boek. Als zo een paal droog komt te staan duurt het afhankelijk van de houtsoort 5 tot 20 jaar totdat de draagkracht verloren is en schade optreedt.  Dan gaat je huis dus verzakken waar de paal is weggerot. Zolang de paal onder water staat is er niets aan de hand, maar als je waterschap de grondwaterstand verlaagt om de boeren een plezier te doen dan kunnen er grote problemen ontstaan.

Paalrot is een zorg voor iedere woningbezitter met een houten fundering in een veenweidegebied. Zelfs als je je huis verkoopt heb je een informatieplicht naar de koper. Laat je dit na kun je achteraf met flinke schadeclaims geconfronteerd worden.

Loopt jouw woning ook gevaar? Kijk maar op de site van de Stichting Platform Fundering Nederland, daar staat een kaart op met de risicogebieden.

Lees ook:Gemeente Dordrecht blijft worstelen met paalrotaffaire
Lees ook:Ook Rotterdammers in de problemen door paalrot
Lees ook:Waarom een houten vloer?
Lees ook:Woonlasten zijn dit jaar het hoogst in Heerlen
Lees ook:Inspiratie Pasen #37

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>