Huizen blijven duur

Bord Huis te koopDe huizenprijzen blijven maar stijgen. Een woning kostte in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 240.000 euro, een toename van 1 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal, zo blijkt uit  de nieuwste cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Het loont dus om geld in onroerend goed te steken, dat geeft een heel wat beter rendement dan allerlei aandelenpakketten. Recent onderzoek wijst uit dat particulieren vrijwel allemaal structureel verlies lijden met hun beleggingen.

 

 

Verder is het interessant dat de NVM verwacht dat ondanks de ambtieuze plannen van het kabinet Balkende 4 om jaarlijks 80.000 tot 100.000 huizen te bouwen, de prijzen zullen blijven stijgen. Dat komt door de langdradige ambtelijke procedures om vergunningen te krijgen voor nieuwbouw in binnensteden, hoge grondprijzen en al even hoge bouwkosten. Dat laatste is opmerkelijk gezien de enorme groei van het aantal Poolse bouwbedrijfjes die in ons land actief zijn. Die moeten toch een prijsdrukkend effect hebben.
Feit blijft dat door het jarenlange falende kabinetsbeleid op het gebied van woningbouw er momenteel zo'n groot woningtekort is dat het vele jaren zal duren voordat dit weer bijgespijkerd zal zijn. 
 

Lees ook:Stijging huizenmarkt zorgt voor stijging verkoop badkamermeubels
Lees ook:Treurige woningbouwcijfers
Lees ook:NVB meldt flinke stijging verkoop nieuwe woningen
Lees ook:Er komt geen eind aan: de huizenprijzen blijven stijgen
Lees ook:Bouwbedrijven vrezen voor hun winst

1 Reacties // Reageer

One thought on “Huizen blijven duur

  1. Tom Verbeek

    De auteur van het stukje klinkt nogal verongelijkt, “de huizenprijzen blijven maar stijgen”. Natuurlijk, wat dacht je dan? Zolang lonen blijven stijgen zullen huizenprijzen uiteraard ook blijven stijgen. Dat heet inflatie.

    Nu is het wel zo dat huizenprijzen sneller stijgen dan de inflatie. Is dat een reden om verongelijkt te zijn? Niet echt.

    Het is een feit dat we met z’n allen een steeds groter deel van ons inkomen aan wonen besteden. Dat komt door nieuwe hypotheekvormen die de laatste decennia zijn ontwikkeld (beleggingshypotheek, aflossingsvrije hypotheek etc.) Huizenprijzen zouden minder hard gestegen zijn als we niet van die grote bedragen zouden kunnen lenen. Daar komt nog eens bij dat we een steeds groter deel van ons inkomen in onze woning stoppen. Dat drijft de prijs extra op.

    Er zijn trouwens nog zat goedkope woningen te vinden, maar we zijn erg kieskeurig en willen vaak geen water bij de wijn doen. We willen allemaal wel wonen in een goeie buurt en in een grote woning met tuin op het zuiden. Populaire woningen zijn dure woningen. De markt doet zijn werk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>